Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ouderen gebruiken valrisicoverhogende middelen

In 2022 gebruikte 23 procent van de 80-plussers twee of meer valrisicoverhogende geneesmiddelen, en 2 procent zelfs vier of meer. Dit aantal daalt, maar blijft schrikbarend hoog. Aandacht voor valpreventie en het minderen van deze geneesmiddelen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen en bloeddrukverlagers blijft nodig, zegt de Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH).
senior woman with migraine sitting on carpet and touching forehead with hand *** Local Caption *** © LightFieldStudios / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)
© LightFieldStudios / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)

De themarapportage Medicatieveiligheid van MVH beschrijft de landelijke en regionale trends bij het voorschrijven van geneesmiddelgroepen die in verband worden gebracht met risico’s voor de medicatieveiligheid. Een van de drie onderwerpen is het gebruik van valrisicoverhogende middelen. Het rapport beslaat de jaren 2019 tot en met 2022, met een nadruk op 2022.

Het percentage 80-plussers met geneesmiddelen uit twee of meer valrisicoverhogende medicijngroepen toont een lichte daling sinds 2019, maar met ruim 169.000 gebruikers is het aantal nog steeds hoog. De vergrijzing zal in de komende decennia naar verwachting gepaard gaan met een forse toename van het aantal valongevallen onder ouderen. Het is daarom belangrijk voldoende aandacht te blijven houden voor het beperken van het gebruik van valrisicoverhogende medicatie.

Aanbevelingen

De MVH biedt de mogelijkheid om aan de hand van de regionale scores te bepalen welke verbeterpunten er in de regio spelen. ‘Formuleer op regionaal niveau afspraken om die verbeterpunten aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van patiënten met valrisicoverhogende medicatie.’

Bron: Zorgkrant.nl