Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilververband: geen effect op genezing diabetische voetulcera

Zilververband wordt vaak gebruikt bij wondverzorging vanwege de antimicrobiële eigenschappen. Het Royal Melbourne Hospital in Australië onderzocht de invloed hiervan op de genezing van diabetische voetulcera. Er werd geen bewijs gevonden dat het gebruik van zilververband de genezing bespoedigd.
Doctor in medical gloves examines the patient leg. Osteophytes and paroxysmal pain in foot. Orthopedic and trauma fasciitis and inflammation and wound leg concept *** Local Caption *** © megaflopp / Getty Images / iStock
© megaflopp / Getty Images / iStock

De controlegroep met mensen die een gewoon verband kregen, telde 55 deelnemers en de onderzoeksgroep die mét zilververband werd behandeld bestond uit 63 deelnemers. Er was nauwelijks verschil in het aantal voetulcera dat na twaalf weken was genezen (respectievelijk 75% en 69%).

Na correctie voor de aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden, infectie en de oorspronkelijke grootte van de voetulcus werd er volgens de onderzoekers geen aanwijzing gevonden dat zilververband de wond sneller helpt te helen of dat er minder vaak antibiotica nodig is.

Bron: Diabetologia