Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonvenant tegen zonnebrand

Kees Bals
Steeds meer organisaties ondertekenen het ‘Zonvenant’ van het Nationaal Huidfonds. Zij willen allemaal helpen voorkomen dat meer mensen huidkanker krijgen.
'Weren, kleren, smeren' (Nationaal Huidfonds)

VieCurie Medisch Centrum (Venlo) is sinds 2 mei het eerste ziekenhuis dat meedoet aan het Zonvenant. Voorkomen is beter dan genezen, is de belangrijkste reden waarom het ziekenhuis zich aansluit. Dermatoloog Karen van Poppelen: “Geniet maar verbrand niet. Veilig omgaan met de zon is een van de belangrijkste manieren om huidkanker te voorkomen. Als ziekenhuis hebben wij de verantwoordelijkheid om de kennis te delen die we hierover hebben.” VieCurie voert al campagnes op scholen met voorlichtingsmateriaal en zonnebrandcrème.

Huidkanker komt het meest voor

Huidkanker is de kanker die het meest voorkomt in Nederland. Van alle nieuwe kankerdiagnoses is de helft een vorm van huidkanker. De verwachting is dat dit nog verder zal toenemen: in de komende tien jaar met 40 procent. Over vijf jaar gaat het om 90.000 nieuwe diagnoses per jaar. Bovendien wordt huidkanker steeds meer een chronische ziekte, een ziekte waar je niet van geneest. Met het Zonvenant wil het Huidfonds deze ontwikkeling helpen stoppen. ‘Weren, kleren, smeren’, is daarbij het uitgangspunt. Ga in de schaduw zitten, bedek je huid, en smeer je in met zonnebrandcrème.

Ondertekenaars

Het Zonvenant is tot nu toe ondertekend door onder meer een groot aantal GGD’s, producenten van zonnebrandmiddelen en ziektekostenverzekeraars.

Zie ook: voorkomhuidkanker.nl