Conventionele aanpak van een hyperconvexe nagel

De casus in Podopost 9, 2018 gaat over de verzorging van de risicovoeten van een eenentachtig jarige cliënte (verschijningsdatum 16 november) uit de praktijk van Hettie Klootwijk. In deze aanvullende tekst beschrijft Ellen van Kruining hoe Hettie Klootwijk de instrumentele verzorging van de convexe nagel van de hallux zorgvuldig uitvoert.

Nagelproblematiek

De sterk convexe nagel van de rechter hallux is in het verre verleden één keer ingegroeid. Daarna heeft de nagel nooit meer problemen veroorzaakt. “Bij deze nagel volstaat een instrumentele, conventionele aanpak prima”, vertelt Hettie. “Zolang de cliënt er geen last van heeft en er geen (dreigende) problemen spelen, plaats ik geen nagelbeugel. Er moet immers wel een gegronde reden zijn voor nagelregulatie.” In de mediale en laterale sulcus komt flink wat hyperkeratose voor (foto 1).

Verzorging nagel rechter hallux

Hettie knipt de hyperconvexe nagel met een scharniertang tot aan het punt waar de nagel aan de laterale zijde in de sulcus ‘duikt’. “Nu maak ik eerst de nagelomgeving schoon met een excavator. Daarna snijd ik de hyperkeratose in de sulci voorzichtig van distaal naar proximaal weg met het puntje van mes 10 in omgekeerde stand (foto 2). In geval van een pseudo unguis incarnatus snijd ik dan (ook) het ingroeiende puntje of randje van de nagel weg. Een mesje is minder belastend voor een gevoelige huid dan een freesje. Daarnaast voel ik met een mesje beter wat ik doe. Het risico op het veroorzaken van een wondje is bij snijden wellicht wat groter dan bij frezen. Toch gebeurt me dat hoogstzelden. Het goed fixeren van de teen tijdens het snijden voorkomt dat.”

De hyperkeratose ligt nu min of meer ‘los’. Hettie kan het gemakkelijk met een excavator verwijderen (foto 3). De resterende hyperkeratose freest ze weg met een klein bolkopje.

“Nu de nagelomgeving goed schoon is en de nagel volledig vrij ligt, heb ik veel beter zicht op de locatie”,  zegt ze. “Daardoor kan ik veilig het deel van de nagel, dat lateraal tot diep in de sulcus loopt, op de juiste lengte knippen. Ik zet de punt van de hoektang aan de laterale zijde van de nagel aan en volg de vorm van de nagel tijdens het knippen (foto 4). Als het laatste stukje nagel dreigt af te breken, knip ik dat vanuit de andere richting.”

De nagel wordt aan de boven- en de voorzijde glad gefreesd met een trapezefrees.

Tot slot brengt Hettie copoline in de sulcus en onder de nagelrand aan. Daarmee verlaagt ze de druk van de nagel op de vallum unguis en vermindert ze het risico op het ingroeien van de nagel.

Medische terminologie

convex bolvormig
hallux grote teen
hyperkeratose eelt
pseudo unguis incarnatus ingroeiende teennagel
sulcus nagelplooi
vallum ungui nagelwal