Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvulling casus Podopost nr. 5, 2021: De aanpak van de clavi

Ellen van Kruining
In de casusrubriek van Podopost nr. 5, 2021 staan 2 casussen centraal, een bij een cliënt die slechtziend is en de andere casus bij een cliënt die slechthorend is. In aanvulling op deze casus wordt hieronder nog de aanpak van de clavi bij de slechthorende cliënt getoond.
De harde randen rondom de clavus worden verwijderd met de speedfrees.

Saskia Daalmans heeft een pijnlijke neuroclavus onder caput metatarsale 3 rechts en een interdigitale clavus durus op digitus 5 links. Medisch pedicure Arlette de Jongh pakt beide clavi op dezelfde wijze aan.

Angst

Arlette maakt de neuroclavus iets week met een eeltweker. ‘Normaliter zou ik deze clavi eerst snijden en daarna frezen’, vertelt ze. ‘Maar Saskia vindt het snijden met het mes enorm eng. Ze heeft de neiging om haar voet steeds terug te trekken. Daarom frees ik het harde deel van de clavi rondom los en aansluitend weg met een speedfrees. Dit is te zien op foto 1 en 2. Deze frees, voorzien van snijvlakken, doet zelf het werk, ik zet er geen druk op. Ik werk er secuurder mee dan met het mes en het kost zeker geen extra tijd. Ik voel met de frees welke delen van de locatie nog hard zijn en hoeveel ik nog weg kan halen. Deze methode werkt goed bij Saskia.’

Vervolgens snijdt Arlette de eeltranden rondom de clavi met mes 15 weg (zie foto 3 en 4). ‘Ik vind dat snijden nog steeds heel eng’, zegt Saskia. ‘Maar ik heb inmiddels ook voldoende vertrouwen in Arlette opgebouwd. Zij mag meer van me dan vroeger. En ze stopt direct als ik daarom vraag.’

Doordat de cliënt bang is voor het snijden met het mes, gebruikt Arltette de speedfrees voor het harte deel rondom de clavus.
Foto 1: Doordat de cliënt bang is voor het snijden met het mes, gebruikt Arltette de speedfrees voor het harte deel rondom de clavus.

Ook bij deze clavus gebruikt Arlette de speedfrees i.p.v. het mesje.
Foto 2: Ook bij deze clavus gebruikt Arlette de speedfrees i.p.v. het mesje.

De eeltranden rond de clavus worden weggehaald met mesje 15.
Foto 3: De eeltranden rond de clavus worden weggehaald met mesje 15.

Ook hier worden de eeltranden rondom de clavus weggesneden met mesje 15
Ook hier worden de eeltranden rondom de clavus weggesneden met mesje 15

Trucje

Tijdens het snijden voelt Arlette met haar fixatiehand aan de toenemende spanning in Saskia’s voet dat haar nervositeit toeneemt. ‘Nu ben ik nog meer bedacht op onverwachte bewegingen. Door iets tegendruk te geven met mijn duim van mijn fixatiehand, signaleert de zenuw een andere prikkel. De zenuw richt zich daar meer op en moet als het ware de aandacht verdelen. Daardoor ervaart Saskia minder pijn.’

Arlette wisselt het frezen en snijden (zoals hierboven beschreven) af tot de clavus verwijderd is. Tot slot brengt ze drukverdelend dun vilt in een u-vorm rond de plantaire locatie aan. Dit fixeert ze met hypoallergene hechtpleisters.