Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achillespees bestaat uit drie pezen

Webredactie

De achillespees is geen enkele pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Deze ontdekking kan bijdragen aan nieuwe manieren om blessures te laten genezen.

Ondanks dat de achillespees de sterkste pees in het menselijk lichaam is, is hij kwetsbaar voor blessures. Tot nu toe is niet duidelijk welke factoren het herstel bevorderen of belemmeren. Onderzoek waarbij de achillespeeskrachten zijn gemeten toont aan dat de belasting niet altijd gelijkmatig over het gehele dwarsdoorsnede-oppervlak van de pees wordt verdeeld. Dit is mogelijk omdat de achillespees verbonden is met drie kuitspieren, die verschillende eigenschappen en functies hebben.

Onderzoeker Huub Maas: “De achillespees brengt de krachten van drie kuitspieren over op het skelet. Uit de studie blijkt dat de verschillende peesdelen onafhankelijk van elkaar bewegen als slechts één van de drie kuitspieren actief is. Verder blijkt dat de subpezen verschillende stijfheden hebben en dat de stijfheid van de subpezen anders is dan verwacht. Bij het maken van kniebuigingen bewegen de verschillende delen van de achillespees ten opzichte van elkaar. Onderzoek naar deze relatieve bewegingen binnen de achillespees helpt de normale en pathologische functie ervan te begrijpen en geeft inzicht het ontstaan en herstel van peesblessures.”

 

Bron: VUMC.