Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatie als laatste redmiddel bij ‘hielspoor’

Igna Breedeveld
Er zijn veel verschillende manieren waarop je ‘hielspoor’ kunt behandelen. De mogelijkheid van een operatie komt pas in beeld, als andere methoden niet hebben geholpen. Een kort overzicht van mogelijke ingrepen.

Hielspoor moeten we eigenlijk fasciitis plantaris noemen. Het gaat om een ontsteking. In Podopost 3 (verschijnt 13 juni, artikelen nu al op podopost.nl) staan drie artikelen die ingaan op wat het is en wat er tegen te doen valt. Een operatie is een laatste optie. Tijdens de operatie verlengt de chirurg de kuitspier en snijdt de aanhechting van de fascia plantaris los. Er zijn verschillende operatietechnieken.

Gastroc slide

Als een te korte of te stijve musculus gastrocnemius (kuitspier) niet afdoende is opgerekt met rekoefeningen, dan kan een verlenging van die spier effectief zijn. Deze ingreep heet gastroc slide of gastrocnemius recessie. Na het insnijden van de musculus gastrocnemius zal deze opnieuw aangroeien aan de tendo achilles (achillespees). Zowel de musculus gastrocnemius als de tendo achilles krijgen meer ruimte en de korte musculus gastrocnemius verlengt. De patiënt krijgt twee weken loopgips na de operatie. Daarna dient de patiënte twee maanden met een nachtspalk te slapen en rekoefeningen uit te voeren.

Steindler procedure

Als de fasciitis plantaris niet is veroorzaakt door een te korte musculus gastrocnemius, dan is een gastroc slide niet zinvol. In die situatie kan de chirurg kiezen voor een plantaire fasciotomie ofwel Steindler procedure. In de calcaneus maakt de chirurg twee kleine sneden. Met een kijkoperatie zal de chirurg de aanhechting van de fascia plantaris van de calcaneus lossnijden. Dit vermindert de spanning op de fascia plantaris. Het weefsel herstelt zichzelf na een paar weken. Omdat het succespercentage van deze ingreep relatief laag is, kiest men meestal voor een andere behandeling. Een ander nadeel is het grote risico op complicaties zoals beschadiging van de nervi en verlies van de stabiliteit van de voet.

Calcificatie verwijderen

Een derde mogelijkheid is om de calcificatie van het hielspoor operatief te verwijderen. De chirurg maakt hierbij een grotere incisie onder de voet. In sommige situaties combineert de chirurg deze handeling met de Steindler procedure. De revalidatie na deze ingreep duurt twee tot drie maanden. De patiënt dient rust te houden en de voet te ontlasten totdat het weefsel is aangegroeid. Omdat ook bij deze operatie het risico op complicaties groot is, wordt die zelden uitgevoerd.