Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegingsprogramma verbetert fitheid van kinderen met motorische stoornis

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
RenJeFit_kinderen_beweegprogramma
Foto: Pixabay

Kinderen met het zogenoemde developmental coordination disorder (DCD) hebben moeite met het aanleren en uitvoeren van motorische taken. Deze moeite zorgt ervoor dat ze minder fysiek actief zijn en daardoor ook fysiek minder fit zijn. In dit proefschrift onderzocht Braaksma het programma RenJeFit! om niet alleen de fitheid van kinderen met DCD te verbeteren, maar ook hun motivatie om te bewegen.

Aan de hand van een literatuurstudie en kennis van professionals ontwikkelde Braaksma het RenJeFit!-programma. Dit programma bestond uit twee delen: RenJeFit!-Fitheid en RenJeFit!-Bewegen. Het Fitheid-programma verbetert de fitheid van de kinderen door steeds intensievere oefeningen die gericht zijn op uithoudingsvermogen en spierkracht. Het Bewegen-programma probeert de kinderen te motiveren om te bewegen door bijvoorbeeld een stappenteller te gebruiken en ouders actief te betrekken.

RenJeFit!

De programma’s zijn getest door 20 kinderen met DCD, en werden erg positief beoordeeld. Naast het verbeteren van hun fysieke fitheid en motivatie, bleek het groepsaspect van RenJeFit! indirect ook de sociaal-emotionele gezondheid van de kinderen te verbeteren. Braaksma raadt dus aan om de toepassing van het programma verder uit te breiden.

Klik hier voor het volledige proefschrift ‘Moving matters for children with developmental coordination disorder’

Bron: UMCG / RUG