Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloedtest kan kanker jaren voor de eerste symptomen opsporen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een nieuwe bloedtest kan kanker opsporen tot wel 4 jaar voor de 1e symptomen ontstaan. Chinese onderzoekers ontwikkelden de test, PanSeer genaamd, die in 95 procent van de gevallen accuraat was.
b;oedtest-kanker
Foto: AdobeStock

PanSeer is de 1e test die tumoren al in zo’n vroeg stadium kan ontdekken. Het kan 5 soorten kanker vaststellen met een DNA-methylgroeptest, tot 4 jaar voor de diagnose. De test checkt bepaalde stukken DNA in bloedplasma op methylgroepen, die vaak ontstaan in tumoren. De ontwikkelde techniek kan al heel lage niveaus van dergelijk DNA opsporen. De bloedtest kan volgens de betrokken wetenschappers geen kanker voorspellen, maar kan wel kankercellen opsporen lang voordat zij klachten veroorzaken.

Kankerscreening

De test is uitgevoerd bij zo’n 200 mensen die binnen 4 jaar na de bloedtest de diagnose maag-, darm-, lever-, long- of slokdarmkanker kregen. In 95 procent van de gevallen wist de test de kanker op te sporen. Ook mensen die al jaren kankervrij waren deden mee aan de test, die bij hen eveneens overwegend correct was. De test kan in de toekomst de basis vormen voor nieuwe screeningtests om vroegtijdig kanker op te sporen.

Bronnen: Welingelichte Kringen, The Guardian