Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contracten medisch pedicures niet in gevaar door Wtza

Even leek het erop dat de contracten van medisch pedicures met podotherapeuten in gevaar zouden komen door de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza). De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten heeft juristen echter onderzoek hierna laten doen en komt tot de conclusie dat dit niet het geval is.
Business meeting in the office: a businesswoman is talking and checking a contract with the customer Usage: Journal Inside 11945_016_001 (2021) Usage: Journal Inside 11945_016_001 (20211210) Usage: Online (20220316) *** Local Caption *** © demaerre / Getty Images / iStock
© demaerre / Getty Images / iStock

Met de Wtza die vanaf dit jaar van kracht is, komt er een aanscherping van kwaliteitseisen voor zorgaanbieders. De overheid wil alle zorgaanbieders in beeld krijgen en wil dat zorgaanbieders zich nog bewuster worden van de kwaliteitseisen waaraan ze moeten voldoen.  Deze wet brengt daarom een aantal nieuwe verplichtingen met zich mee, waaronder een meldplicht voor alle zorgaanbieders. Daarnaast geldt voor zorgaanbieders met meer dan 10 zorgverleners een vergunningsplicht en voor zorgaanbieders met meer dan 25 zorgverleners geldt dat ze verplicht zijn om een Raad van Toezicht (RvT) in te stellen. En dit laatste leverde discussie op. Het leek erna dat podotherapeuten verplicht werden om pedicures, met wie ze een contract hebben voor het leveren van de medische noodzakelijke diabetische voetzorg, mee te rekenen voor het aantal zorgverleners. En dat zou betekenen dat ook kleine podotherapiepraktijk verplicht werden een RvT in te stellen. De enige mogelijkheid om dit te voorkomen zou zijn de contracten met de pedicures te beëindigen.

De meldplicht geldt overigens ook voor pedicures die zorg leveren vanuit de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet. Sta je als pedicure al in het Landelijk register zorgaanbieders dan hoef je je niet apart te melden.