Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronacrisis: verdubbeling amputaties in Twente

Anita de Jager
De coronacrisis heeft grote impact op de revalidatiezorg in Twente. Het aantal amputaties verdubbelde en er zijn meer complicaties bij volwassenen. Zo blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een bezoek aan revalidatiecentrum Roessingh in Enschede.
© stock.adobe.com

De IGJ-inspecteurs waren op uitnodiging bij de Twentse instelling om de effecten van de coronacrisis te bekijken. Eén van besproken conclusies is dat het Roessingh vorig jaar 20 procent van de zorg heeft moeten uitstellen vanwege de crisis. Dat leidde in sommige gevallen tot onherstelbare schade. Bestuurslid Ronald Spanjers vertelt: ‘In de eerste golf hebben wij, net als alle ziekenhuizen, de polikliniek gesloten. Mensen die revalidatie nodig hadden konden we daardoor niet de zorg geven die ze op dat moment nodig hadden. En als je herstellende bent van een zwaar trauma of hersenletsel, is elke stap in het revalidatieproces essentieel voor het vervolg. Dat kun je niet zomaar onderbreken, dat leidt tot blijvende schade.’

Door de coronacrisis heeft het revalidatiecentrum ook meer zwaardere patiënten gekregen. Zonder voetzorg is de kans dat voeten afsterven bij diabetici groter. ‘Waar je dan voorheen met een amputatie van een teen veel leed kon voorkomen, moet nu soms toch de hele voet geamputeerd worden’, verklaart Spanjers.

Bron: destentor.nl