Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dermoscopie helpt bij onderscheiden voetwratten, likdoorns en eelt

Met het blote oog kan het vaak een uitdaging zijn om een voetwrat te onderscheiden van een likdoorn of eelt. Een niet-invasieve diagnostische methode – dermoscopie genaamd – maakt de inspectie mogelijk van morfologische kenmerken die niet zichtbaar zijn voor het blote oog.
Removing dry callas of feet in closeup
Removing dry callas of feet in closeup.

Een studie van het ziekenhuis en onderzoekscentrum in Nangpur, India, onderzocht de inzet van dermoscopie bij wratten, likdoorns en eelt op handpalmen en voetzolen (palmoplantair). Zeventig patiënten met palmoplantaire wratten, likdoorns en eelt werden in deze studie opgenomen. Er werd een vooraf ontworpen format gebruikt om de dermoscopische bevindingen te documenteren.

De meerderheid van de patiënten (51,4%) had wratten, gevolgd door eelt (28,6%) en likdoorns (20%). Sommige huidfragmenten waren afgeknipt voor het onderzoek, andere niet. Bij dermoscopisch onderzoek hadden alle ongeknipte en geknipte gevallen van wratten homogene zwarte/rode stippen. Een doorschijnende centrale kern was aanwezig in 92,85 procent ongeknipte en 100 procent geknipte laesies van likdoorns. Homogene opaciteit was aanwezig in 75 procent ongeknipte en 100 procent geknipte gevallen van eelt. Er was geen verband tussen ongeknipte en geknipte laesies.

De onderzoekers concluderen dat de nauwkeurigheid van het identificeren van verschillende klinische soorten huidwratten, eelt en likdoorns kan worden verbeterd door dermoscopie zonder te hoeven knippen.

Bron: Pubmed
Beeld: Van der Steen Fotografie / Nationale Beeldbank