Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC onderzoekt behandeling waterwratjes en schimmelnagels

Aan de hand van vragen uit de praktijk doet de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar behandelingen van veelvoorkomende kleine kwalen. Waterwratjes zijn daar een voorbeeld van. Voor het onderzoek is het LUMC nog op zoek naar ouders van kinderen met waterwratjes.


© Dmitry Volkov / iStock

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. De meeste volwassenen zijn als kind al een keer besmet geweest. Daarom krijgen zij meestal geen waterwratjes meer. Als een kind waterwratjes krijgt, komen er vaak langzaam steeds meer bij. Deze blijven tot wel een jaar aanwezig en zijn besmettelijk voor andere kinderen. De wratjes zelf kunnen soms jeuk en pijn veroorzaken. Vandaar dat ouders geregeld hun huisarts bezoeken met de vraag of er iets tegen te doen is. Om deze vraag te beantwoorden, willen onderzoekers van PHEG kijken of het werkt als de waterwratjes bij de huisarts weggehaald worden door ze te bevriezen, zoals bij gewone wratjes. Of door ze weg te schrapen na verdoving met een zalf.

Vragenlijst

Om het onderzoek naar de behandeling van waterwratjes goed voor te bereiden, willen de onderzoekers eerst een beeld krijgen van wat de ouders van kinderen met waterwratjes normaal gesproken doen, welke klachten hun kinderen hebben en of ze hiervoor naar de huisarts gaan. De onderzoekers hebben een vragenlijst gemaakt en roepen ouders op deze in te vullen.

Momenteel wordt door dezelfde afdeling ook onderzoek gedaan naar schimmelnagels. Beide onderzoeken worden betaald vanuit het Fonds Alledaagse Ziekten, dat zich specifiek inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartspraktijk.

Bron: LUMC