Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Duivelse’ pump als statement

Maureen Limpens
Het is natuurlijk niet bepaald een schoenadvies dat in de pedicurepraktijk snel gegeven wordt… Maar de internationaal bekroonde lionfish-pump van de 25-jarige modeontwerper Quint Verhaart is wél een bijzonder statement tegen de verwoesting van het koraalrif.
© studiom.site

Het ‘duivelse’ schoeisel behoort tot de Victims of absence-afstudeercollectie van Verhaart en leverde hem vorig jaar drie International Design Awards op. Het opvallende lionfish-model is gemaakt van échte vinnen van de giftige koraalduivel. En nee, dat is niet zielig. Deze zogenaamde invasieve exoot is namelijk een plaag in de Caribische Zee. De vis heeft geen natuurlijke vijanden, veroverde daardoor de afgelopen jaren steeds meer terrein en heeft met zijn eetlust de inheemse populaties rifvissen flink teruggebracht. De koraalvis wordt daarom actief bejaagd om het ecosysteem te beschermen.

Verhaart over zijn statement: ‘De schoen is een metaforische vertaling van de schade die mens en lionfish aanrichten op het koraalrif. We vertrappen het rif door lokale en wereldwijde oorzaken en de lionfish draagt bij aan dit grootschalige probleem. Maar naast gevaarlijk is het dier ook van buitengewone schoonheid.’ Beide elementen komen terug in zijn ontwerp, door de prachtige vinnen bovenop en de scherpe stekels op de hak. Verhaart, die vorig jaar zijn opleiding aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie afrondde, ontwikkelde het pumpmodel in samenwerking met de bekende schoenmaker René van den Berg.

Bron: Schoenvisie Beeld: studiom.site