Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenvoudige ingreep geeft diabetespatiënten mobiliteit terug

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Ongeveer de helft van de diabetespatiënten die last hebben van een zenuwbeknelling in de voet, heeft baat bij een ingreep waarbij de beknelde zenuw wordt losgemaakt.
voet
Foto: Pixabay

Beknelde zenuw

Gevoelsverlies in de voet als gevolg van een beknelde zenuw komt vaak voor bij diabetes. Willem Rinkel, plastisch chirurg in opleiding bij het UMC Utrecht, onderzocht de gevolgen van een beknelde zenuw in de enkel. Het veroorzaakt pijn en gevoelsverlies in de voet, wat leidt tot een groter risico op instabiliteit, vallen en (chronische) wonden aan de voet.

Minder pijn

Het onderzoek toont aan dat pijn- en gevoelsklachten aan de voet in 50% van de gevallen afnemen door een eenvoudige operatie waarbij de beknelde zenuw wordt losgemaakt. Rinkel: “De behandeling leidt tot vermindering van pijn, waardoor de mobiliteit van de patiënt na de operatie vergroot. De ingreep heeft een remmend effect op de zenuwschade en een positieve impact op de kwaliteit van leven van diabetespatiënten.”

Vallen

Gevoelsverlies in één of beide voeten komt voor bij ongeveer 30% van de diabetespatiënten. Rinkel laat zien dat dit gevoelsverlies kans op instabiliteit en vallen vergroot. In 1 op de 10 gevallen heeft dit ernstige gevolgen, bijvoorbeeld botbreuken en hoofd- of hersenletsel.

Onderzoek

In het onderzoek werd 5 jaar de effecten van de operatie aan de beknelde zenuw gevolgd. 50% van de patiënten had blijvend pijnvermindering na de ingreep, waardoor hun mobiliteit weer toenam. Rinkel: “Patiënten kunnen weer lopen met minder pijn en onzekerheid. De ingreep geeft patiënten de mogelijk om er (weer) een actievere levensstijl op na te houden.”

Bron: Medical Facts