Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemanipuleerde kraakbeencel produceert artrose-medicijn

Anita de Jager
Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in Saint Louis hebben kraakbeencellen zodanig genetisch weten te manipuleren dat deze een ​​ontstekingsremmend medicijn afgeven bij het buigen of belasten van artritische gewrichten.
© stock.adobe.com

Het nieuw ontworpen kraakbeenweefsel kan interleukine-1-receptorantagonist vrijmaken die de ontsteking in gewrichten vermindert. Dit eiwit is ook de basis van een medicijn dat commercieel wordt verkocht onder de naam Anakinra.

De effectiviteit van dit medicijn blijft doorgaans laag omdat het slechts één keer in een gewricht wordt geïnjecteerd. De onderzoekers van de Washington University denken dat een continue afgifte van het medicijn in het gewricht gedurende meerdere jaren, betere resultaten zal geven. Vooral wanneer de gewrichten mechanische stress ondergaan, dus bij het buigen van knieën of zwaar tillen.

De bevindingen van het Amerikaanse onderzoek zijn gepubliceerd in Science Advances. Het artikel beschrijft het opzetten van nieuwe medicijnafgiftesystemen met behulp van mechano-genetica.

Bron: medgadget.com, Washington University School of Medicine