Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gewrichten blijven flexibel bij gezonde ouderen

Webredactie
Older woman doing exercises Usage: Journal Inside 15006_160_010 (2018) Usage: Journal Inside __ (20180515) Usage: Online (20181023)

Gezonde veroudering heeft geen negatieve invloed op de mate waarin ouderen hun gewrichten flexibel kunnen coördineren tijdens bijvoorbeeld reikbewegingen en het opstaan uit een stoel. Dat stelt Christian Greve (RUG) in zijn proefschrift ‘Preservation of motor flexibility in healthy aging’.

Veroudering leidt tot een afname in kracht, balans en coördinatie. Opstaan van een stoel of even ergens naar reiken om iets te pakken, wordt daardoor moeilijker. Tijdens reikbewegingen en opstaan uit een stoel kunnen de gewrichten in de armen en benen op verschillende manieren gebruikt worden. Het gebruiken van gewrichten op verschillende manieren heet flexibiliteit in gewrichtsconfiguraties.

Greve onderzocht of leeftijdgerelateerde veranderingen in het menselijk lichaam invloed hebben op het flexibel gebruik maken van de beschikbare gewrichtshoeken. Op basis van de leeftijdgerelateerde veranderingen in het menselijk lichaam lijkt het logisch te veronderstellen dat ouderen ook minder goed in staat zijn de beschikbare gewrichten op verschillende manieren te gebruiken. Maar uit het onderzoek komt naar voren dat dit niet het geval is bij gezonde ouderen. De flexibiliteit in gewrichtscoördinatie kan zelfs toenemen als een taak uitdagender word (bijvoorbeeld opstaan uit een lagere stoel). Deze toename in flexibiliteit kan dan compenseren voor het leeftijdgerelateerde verlies aan balans, kracht en coördinatie.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen