Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hallux valgus: geen effect neuromusculaire elektrische stimulatie

Bij hallux valgus treden veranderingen op in de vorm en functionele zwakte van de intrinsieke voetspieren, vooral in de groteteenabductor (musculus abductor hallucis). De Iran Medical School of Science in Teheran onderzocht hoe een conservatieve behandeling aangevuld met neuromusculaire elektrische stimulatie het volume en de kracht van de spier, de correctie van misvorming, passief bewegingsbereik, pijn en invaliditeit beïnvloedt.
women hand holding the foot with painful bunion *** Local Caption *** © misalukic / stock.adobe.com
© misalukic / stock.adobe.com

In totaal werden 48 voeten van 28 vrouwelijke deelnemers onderzocht. De vrouwen werden willekeurig toegewezen aan twee groepen. De interventies omvatten orthesen en oefeningen in beide groepen. Eén groep kreeg aanvullende neuromusculaire elektrische stimulatie van de groteteenabductor om deze te activeren. Elke groep ontving de behandelingen gedurende één maand en werd twee keer beoordeeld, namelijk vóór aanvang en na een maand behandeling.

Beide groepen vertoonden vrijwel identieke behandeleffecten op de uitkomstmaten van de primaire volume- en hallux-valguscorrectie. In deze studie had het toevoegen van neuromusculaire elektrische stimulatie geen bijkomend effect vergeleken met conservatieve behandeling bij de behandeling van hallux valgus.

Bron: PubMed