Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe effectief is het ontsmetten van sportschoenen?

Webredactie
Cyberclean wordt in de schoen gedrukt voor de reiniging van schoenen.

Nieuwe methoden en producten die effectief de binnenkant van schoenen ontsmetten kunnen een belangrijke preventieve rol spelen in het voorkomen van voetinfectie. Onderzoekers aan de universiteit van Sienna (It) hebben een van deze nieuwe producten (Cyberclean voor schoenen) onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het product bacteriën significant reduceert. Het aantal schimmels nam juist toe.

De meeste bacteriën op de voeten zijn normaliter niet pathogeen, mits de voeten en de persoon in goede gezondheid zijn. Uit eerder onderzoek is bekend dat sporters gevoeliger zijn voor het oplopen van bacteriële of schimmelinfecties aan de voeten. Daarom onderzochten de Italiaanse onderzoekers 27 mannelijke basketballers en 4 coaches van 1 club.

Methode

Tijdens een 0-meting in april 2012 werd door met een steriele pad over de binnenkant van de zool en schoen te vegen een monster genomen uit de sportschoenen van de sporters. Dit monster werd vervolgens geanalyseerd op aanwezigheid van een aantal specifieke bacteriën, schimmels en gisten waaronder Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa en Enterococcus spp (ssp staat voor subspecies, red.). Vervolgens moesten de sporters vier weken lang dagelijks de desinfectans Cyberclean gebruiken. Dit is een elastisch product dat naar vorm kan worden aangepast en waarmee de binnenkant van de schoenen gedesinfecteerd kan worden. Na vier weken werd opnieuw een monster uit de sportschoenen genomen.

Resultaten

De onderzoekers stelden een algemene reductie van 86% vast voor het totaal aan bacteriën. Daardoor werd ook de geur aanzienlijk minder. In tegenstelling tot bij de bacteriën namen de schimmels toe. De onderzoekers wijten dit aan het feit dat bij de 0-meting nauwelijks schimmels aanwezig waren.

Verder onderzoek

Om de effectiviteit in de reductie van schimmels te onderzoeken is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat er vanaf de start meer schimmels aanwezig zijn.

Daarnaast stellen de onderzoekers voor om het product te testen bij specifieke groepen onder wie diabetespatiënten. Staphylococcus aureus en β-hemolytische streptokokken en E coli, Proteus, Klebsiella en Pseudomonas spp zijn vaak verantwoordelijk voor diabetische voetinfecties, die kunnen leiden tot amputaties aan de onderste extremiteit.

Het verband tussen het toepassen van schoendesinfectie en het verminderen van voetinfecties zou volgens de onderzoekers in een onderzoek met een grotere populatie moeten worden aangetoond.

Verantwoording

Het onderzoek getiteld Is it Possible to Sanitize Athletes’ Shoes? is online gepubliceerd in Journal of Athletic Training 2014;49(3):000–000.

Bij het schrijven van dit artikel had de redactie van Podopost nog geen antwoord ontvangen van de onderzoekers waarom zij van alle beschikbare producten voor het desinfecteren van schoenen Cyberclean hebben gekozen voor verder onderzoek. Ook is nog geen antwoord ontvangen op de vraag op welke manier de producent van Cyberclean bij het onderzoek betrokken is geweest. Zodra wij de antwoorden ontvangen zullen wij deze hier toevoegen.