Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lengte mogelijk risicofactor voor ontstaan spataderen

Webredactie

Hoe langer je bent, hoe groter de kans op het ontstaan van varices (spataderen). Dat blijkt uit een grootschalig genetisch onderzoek van de Stanford University School of Medicine, waarbij de genen van meer dan 400.000 personen zijn onderzocht. Volgens een onderzoeker zijn de genen die de lengte voorspellen wellicht de oorzaak van spataderen.

In de studie worden ook 30 andere genen gelinkt aan spataderen, maar ook aan diepe veneuze trombose. Spataderen zijn verwijde en slecht functionerende aderen die net onder de huid liggen. Ze komen vooral voor in de benen. Hoewel spataderen vooral gezien worden als een cosmetisch probleem, kunnen ze pijnlijk zijn en hinder opleveren. Ook wordt er een verband gelegd met het ontstaan van trombose, waarbij een bloedpropje ontstaat in een ader dieper in het lichaam.

De onderzoekers hopen dat er met deze ontdekking een middel tegen spataderen wordt gevonden. Tot nu toe is er geen kuur, behalve chirurgisch ingrijpen zoals het verwijderen (strippen) van de spataderen of dichtbranden met bijvoorbeeld een laser.

Bron: Stanford Medicine