Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: meldingen extra bijbetaling gaan vooral over voetzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontving sinds april dit jaar 75 meldingen na berichtgeving over zorgaanbieders die hun patiënten een extra bijdrage vragen. Na beoordeling was er bij 50 van de 75 meldingen aanleiding om zorgaanbieders aan te spreken op hun werkwijze. Het merendeel van deze meldingen ging over de voetzorg.
Closeup shot of a woman getting a pedicure in a health spahttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/805847.jpg *** Local Caption *** © PeopleImages / Getty Images / iStock
© PeopleImages / Getty Images / iStock

Medisch pedicures mogen naast de verzekerde voetzorg ook cosmetische voetzorg leveren. Hiervoor mogen zij wel een eigen bijdrage vragen. Dit levert bij sommige cliënten vragen op over wat er nu wel en niet vergoed wordt. Medisch pedicures kunnen dit voorkomen door vooraf de patiënt duidelijk te informeren over welk deel van de behandeling wordt vergoed vanuit de zorgverzekering en welk deel van de behandeling onder cosmetische voetzorg valt. De zorgaanbieders waar de meldingen over binnenkwamen hebben een brief gekregen van de NZa met daarin de geldende regels nogmaals uitgelegd.

Reactie ProVoet

Branchevereniging ProVoet geeft in een reactie aan het jammer te vinden dat een groot deel van de meldingen uit de voetzorgsector blijkt te komen, aangezien de organisatie de leden hiervoor waarschuwt en over informeert. Eerder dit jaar verduidelijkte ProVoet op de eigen site na enkele meldingen bijvoorbeeld al dat een pedicure wél met de cliënt mag overleggen om meer te doen dan in het behandelplan van de podotherapeut staat. Gaat de cliënt hiermee akkoord? Dan mag de pedicure de cliënt voor deze meerzorg laten betalen. ProVoet verwijst daarbij onder meer naar de brochure Voetzorg bij diabetes en een modelovereenkomst.

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit / ProVoet