Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luchtvervuiling kan diabetes veroorzaken

Webredactie

Luchtvervuiling levert jaarlijks ruim 3 miljoen nieuwe diabetespatiënten op. Dat schrijven onderzoekers in het blad The Lancet Planetary Health. Luchtvervuiling was al in verband gebracht met long-, hart- en vaatziekten. Fijne vuildeeltjes kunnen in de longen en in de bloedbaan terechtkomen. Bij diabetes zou luchtvervuiling de productie van insuline afremmen en ontstekingen veroorzaken.

De onderzoekers volgden 1,7 miljoen Amerikaanse ex-soldaten. Zij werden over een langere periode gevolgd, gemiddeld zo’n 8,5 jaar. Geen van de veteranen had bij de start van het onderzoek diabetes. De onderzoekers werkten een statistisch model uit om na te gaan in welke mate luchtvervuiling in de woonplaats van de veteranen kon verklaren waarom ze diabetes ontwikkelden. Daarbij hielden ze rekening met factoren die diabetes bevorderen, zoals overgewicht en obesitas.

Uit het model bleek dat luchtvervuiling, zelfs in lage concentraties, verantwoordelijk is voor zo’n 14 procent van nieuwe diabetesgevallen. In 2016 kwam dat neer op 3,2 miljoen diabetespatiënten.

Bron: The Lancet Planetary Health.