Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: De wereld op zijn kop

Tineke de Beer
Half september dit jaar is mijn wereld helemaal op zijn kop gezet. Door persoonlijk verlies in mijn gezin ziet alles er opeens anders uit. Wat eerst héél belangrijk was, was toen niet eens meer interessant. Wat en hoezo corona, dachten wij. Nou het zal wel! We zijn heel vaak erg dicht bij elkaar, om elkaar te steunen en te troosten. Maar de wereld draait wel door en iedereen gaat en moet ook verder.
Logo_Podopost
Half september dit jaar is mijn wereld helemaal op zijn kop gezet. Door persoonlijk verlies in mijn gezin ziet alles er opeens anders uit. Wat eerst héél belangrijk was, was toen niet eens meer interessant. Wat en hoezo corona, dachten wij. Nou het zal wel! We zijn heel vaak erg dicht bij elkaar, om elkaar te steunen en te troosten. Maar de wereld draait wel door en iedereen gaat en moet ook verder. Wij ook, hoe moeilijk dat ook is. Die houding van: wat kan ons dat corona schelen, is wel weer weg. Dus ja, ook wij zullen nog steeds rekening moeten houden met corona. Maar binnen ons gezin houden we elkaar nog steeds wel vast voor een knuffel of een troostende schouder.
Toevallig vandaag zag ik in het nieuws dat na een lange tijd van stabiliteit de besmettingen opeens weer oplopen. Dat baart me wel zorgen. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor jullie. Stel dat het komende winter toch weer zo oploopt dat er een lockdown komt. Dat zou verschrikkelijk zijn. Weer inkomstenverlies en vervolgens je weer na die tijd een ongeluk werken om alle mensen van dienst te kunnen zijn. En komen die mensen wel weer terug of zijn ze zo bang dat ze niet meer durven?
Maar misschien hoeft de pedicuresalon ook wel niet dicht. De extra hygiënische maatregelen blijven wel belangrijk. En dat kost weer extra tijdsinvestering. Ik ben ook bang dat er dan nog meer pedicures zullen zijn die zeggen: ik stop ermee. Ook in het contact met mensen moet je voorzichtig blijven, dus ik persoonlijk zal geen handen schudden.
Hoewel de 1,5 meter nu is afgeschaft houd ik toch wel afstand en ga ik zeker niet naar bijvoorbeeld drukke winkelcentra op de zaterdag en zondag. We zijn gevaccineerd, tenminste heel veel mensen, maar toch kunnen ook die nog steeds corona krijgen.
‘Iedereen gaat en moet ook verder’

We hebben het meegemaakt, ook in september, met nog een ander overlijden buiten ons gezin. Ditmaal door corona. Onze overbuurvrouw was 50 jaar, gevaccineerd en toch besmet. Na zes weken ic is ze overleden. Ik wil niemand bang maken, maar wil wel iedereen waarschuwen en meegeven om toch vooral voorzichtig te blijven. Al denken we dat alles weer kan. Corona of welk ander virus er nog komt, het gaat waarschijnlijk nooit meer de wereld uit. Hygiënische maatregelen en afstand houden blijven belangrijke dingen. Dus mijn advies is: zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor anderen blijven zorgen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1508-5/MediaObjects/12480_2021_1508_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen. Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT.