Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Hectisch jaar

Tineke de Beer
Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Wat een bijzonder hectisch jaar was dit dan. Terwijl bijna iedereen lijdt onder de crisis, ontstaan er toch ook weer nieuwe markten en ideeën. Volgens mij draaien bedrijven die mondkapjes en face shields maken overuren en stijgt hun omzet tot recordhoogte.
Logo_Podopost
Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Wat een bijzonder hectisch jaar was dit dan. Terwijl bijna iedereen lijdt onder de crisis, ontstaan er toch ook weer nieuwe markten en ideeën. Volgens mij draaien bedrijven die mondkapjes en face shields maken overuren en stijgt hun omzet tot recordhoogte. Je kunt zelfs mondkapjes kopen die passen bij de kleding die je draagt. Ook bedrijven die handdesinfectieproducten produceren draaien volgens mij geweldig goed. Eerst kon je beiden nergens kopen en nu… alle winkels staan er vol mee. Van de supermarkt, drogisterijen tot de winkels voor huishoudelijke producten. Wonderlijk en mooi is dat eigenlijk, zo inventief mensen kunnen zijn.
Bijna alle cursussen en bijscholingen voor ons vak worden, waar mogelijk, online gegeven. Zelfs seminars en lezingen gaan online. Daar zitten heel veel werkuren in van opleiders en docenten. Die uren worden niet altijd betaald, maar de voldoening die je hebt als iets online lukt is ook een beloning. De pedicure kan helaas geen behandeling online doen, dat moet echt fysiek gebeuren. Daarnaast moet er veel meer werk verricht worden buiten de behandeling om. Je moet een extra intake doen. Mensen moeten hun handen kunnen desinfecteren. Sommige pedicures verstrekken een mondkapje aan de cliënt. Er moet ook veel meer schoongemaakt en gedesinfecteerd worden na iedere behandeling. Heb je je praktijk in huis, dan moet je zelfs de trapleuning schoonmaken. Door al dat extra werk kun je minder behandelingen doen dan voor de crisis. Het lijkt me toch wel fijn dat je een inkomen blijft houden uit je praktijk, dus de tarieven moeten echt aangepast worden. En weet je wat zo mooi is; de meeste cliënten begrijpen dat heel goed en zullen daar niet moeilijk over doen.
Ook hoorde ik dat er pedicures zijn die tijdens de eerste golf een uitkering hebben ontvangen. Toen mochten er opeens wel medisch noodzakelijke behandelingen worden uitgevoerd. Nu krijgen sommige pedicures opeens een terugvordering van die uitkering omdat ze die medisch noodzakelijke zorg hebben uitgevoerd. Die terugvordering kan meer zijn dan dat ze uiteindelijk verdiend hebben met die behandelingen. Erg zuur vind ik dat.
“Wonderlijk en mooi is dat eigenlijk, dat mensen zo inventief kunnen zijn”

Ik hoop dat volgend jaar een beter en gezonder jaar mag worden en dat er een herstel optreedt van de economie, maar vooral van ons sociale leven. Heel fijne feestdagen gewenst met uw naasten. Blijf allemaal gezond en wie weet kunnen we in 2021 elkaar weer gewoon ontmoeten op beurzen en congressen.”

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-020-1376-4/MediaObjects/12480_2020_1376_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen.
Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT