Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Kritische blik

Tineke de Beer
Kritisch naar jezelf en naar je werkwijze en inrichting kijken is moeilijk. Voor je werk heb je jezelf, net als iedereen, bepaalde dingen aangeleerd die niet in je opleiding zaten. Dat is niet erg, of hoeft niet erg te zijn. Maar gaat het dan wel volgens de regels van hygiëne en veiligheid? Voor dat doel is een bedrijfshandboek samengesteld waarmee je alles kunt toetsen.
Logo_Podopost
Kritisch naar jezelf en naar je werkwijze en inrichting kijken is moeilijk. Voor je werk heb je jezelf, net als iedereen, bepaalde dingen aangeleerd die niet in je opleiding zaten. Dat is niet erg, of hoeft niet erg te zijn. Maar gaat het dan wel volgens de regels van hygiëne en veiligheid? Voor dat doel is een bedrijfshandboek samengesteld waarmee je alles kunt toetsen. En dat is lastig om alleen te doen. Probeer het daarom eens samen met een klasgenoot, met wie je les had, uit te puzzelen. Je krijgt dan feedback van een collega, die net zo is opgeleid als jij. En feedback krijgen is goed en fijn. Daar kun je mee aan de slag om je werk een nog betere kwaliteit te geven.
Iedere pedicure is uiteraard trots op zijn of haar eigen praktijk. Met zorg heb je alles aangeschaft en ingericht. Alles bij elkaar is dat best een flinke investering, waar je zuinig op bent en die je goed onderhoudt. Uiteraard bekijk je alles als pedicure, maar heb je ook weleens bedacht om je praktijk vanuit het perspectief van een cliënt te bekijken? Je zult verbaasd zijn over wat je dan kunt zien.
Ga eens heel bewust in die mooie cliëntenstoel van jezelf zitten en kijk dan kritisch om je heen. Wat ziet de cliënt vanuit die stoel? Hangen er misschien stofdraden aan je plafond? Zijn je diploma’s die je aan de muur hebt gehangen nog wel stofvrij en hangen ze wel recht? Je bureau… is dat netjes? Of ligt daar van alles op wat ook opgeruimd had kunnen zijn? Is de vloer wel schoon achter jouw werkstoel of maak je alleen goed schoon onder en om de cliëntenstoel?
De cliënt ziet dat allemaal! Maar wat een cliënt ook ziet is hoe je werktafel is. Ligt alles netjes klaar en zijn de potten of tubes crème wel schoongemaakt? Als je een lade opentrekt tijdens een behandeling wat ziet de cliënt dan?
Als model en cliënt heb ik wel eens heel veel rommel gezien en dat geeft weinig vertrouwen in de kwaliteit van de pedicure. Let daar eens op. Het is voor jezelf ook heel fijn als je zeker bent van de kwaliteit die je levert en dat ook nog uit kunt stralen.
‘Weleens vanuit het perspectief van je cliënt naar je praktijk gekeken?’

En over stralen gesproken ik wens je fijne feestdagen en een heel goede jaarwisseling.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1528-1/MediaObjects/12480_2021_1528_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen.
Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT.