Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorwoord: Geld

Maureen Limpens
Over de coronacrisis hebben we het afgelopen jaar al veel gesproken. Naast de pijnlijke kant ervan, zoals minder tot geen inkomsten, tijdelijke of definitieve praktijksluiting, zelf of dierbaren besmet geraakt, veel onzekerheid en stress, zijn er in de branche ook veel positieve kanten van de crisis benoemd.
Logo_Podopost
Over de coronacrisis hebben we het afgelopen jaar al veel gesproken. Naast de pijnlijke kant ervan, zoals minder tot geen inkomsten, tijdelijke of definitieve praktijksluiting, zelf of dierbaren besmet geraakt, veel onzekerheid en stress, zijn er in de branche ook veel positieve kanten van de crisis benoemd. Denk aan tijd voor bezinning en dichterbij jezelf komen, meer tijd hebben voor vrienden, familie en gezin, eindelijk al het achterstallige onderhoud aan de praktijk of aan het woonhuis kunnen wegwerken, meer rust in het hoofd, genieten van de vrije tijd. Daar zie ik nu nog een extra punt bijkomen.
Wat jarenlange discussies niet voor elkaar hebben gekregen, is dankzij de coronacrisis nu wel veranderd. Er is een tarief gekomen dat meer marktconform is. Al jarenlang zijn er discussies gevoerd dat het tarief niet alleen toereikend moet zijn om vaste lasten en variabele kosten te kunnen dragen. Het tarief moet ook toereikend zijn om te kunnen investeren in de praktijk en in jezelf. Én het tarief moet toereikend zijn om een financiële buffer te kunnen opbouwen voor in tijden van nood. De coronacrisis heeft de zwakke plekken van het tarief ontbloot.
Het viel me op tijdens het bezoeken van diverse praktijkwebsites. Waar ik een jaar geleden nog regelmatig tarieven zag tussen de €17 en €22,50 voor veelal een 45 tot 60 minuten durende voetverzorging, zie ik deze bedragen nu niet meer. Integendeel. De tarieven variëren nu tussen de €30 en €50. Bij sommige praktijken zie je ook dat het aantal minuten voor een voetverzorging onder de loep is genomen. Kan een voetverzorging goed worden uitgevoerd in minder minuten? Zeker voor (medisch) pedicures die actief willen zijn op terrein van de gezondheidszorg, is dit een vraag om eens te overdenken. Een voetverzorging van 30 minuten zie ik meer dan voorheen genoemd staan. En als een half uur tijd echt te kort is, dan wordt de prijs vermeld voor een extra 15 minuten.

Een ander punt dat ik, nogmaals, graag onder de aandacht breng is het gratis Podopost- webinar Hygiëne op dinsdag 14 september. Zie ook elders in deze uitgave. Je kunt je vragen over dit onderwerp alvast indienen bij de redactie (podopost@bsl.nl) o.v.v. ‘Podopost webinar Hygiëne’.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1484-9/MediaObjects/12480_2021_1484_Fig1_HTML.jpg
Maureen Limpens, hoofdredacteur
m.limpens@bsl.nl