Podopost magazine nr. 1, 2022

  Nieuwe wetgeving voor medische hulpmiddelen | Nada Elzinga: ‘Het beroep wordt niet altijd serieus genomen’ | Column Sims-alabim | Aandachtspunten bij  het snijden van hyperkeratose | Nieuw thema: servicegericht | Persoonlijke ontwikkeling

  Voorwoord: Nieuw thema: servicegericht

  In 2021 kon je in elke uitgave van Podopost een interview lezen in het kader van ons jaarthema Podopost Samen voor Kwaliteit. In 2022 wordt ons jaarthema 'servicegericht'. Maar wat is servicegericht? Het gratis online woordenboek van Van Dale heeft geen definitie voor servicegericht, maar wel voor service: de zorg waarmee een bedrijf zijn klanten behandelt.

  Op bezoek: ‘Het beroep wordt niet altijd serieus genoeg genomen’

  Ze is vrij nieuw in het vak, maar nu al bestuurslid bij branchevereniging ProVoet. Het beroep kan wel een boost gebruiken als het om professionalisering en waardering gaat, vindt Nada Elzinga-Sajovec. 'Dat voetzorg vaak geen luxe maar noodzaak is, is nog niet tot iedereen doorgedrongen.'

  Interview: ‘Iets extra’s bieden, zodanig dat het je ook wat oplevert’

  Een goede ondernemer is servicegericht. Maar wat is servicegericht zijn? En hoe doe je dat in je pedicurepraktijk? Podopost sprak erover met Nada Elzinga-Sajovec, kersvers bestuurslid van ProVoet. 'Soms kun je beter een of twee dingen goed en regelmatig aanbieden, dan vijf af en toe.'

  Column Iris: Sims-alabim

  Iris is ambulant medisch pedicure oncologie & sportpedicure en werkt daarnaast 1 dag in de week in een praktijk. Zij neemt ons mee in haar belevingen in de pedicurewereld, soms met een kwinkslag, soms met een kritische blik.

  ‘Er is een verschil tussen je gedrag en wie je bent’

  In de pedicurepraktijk kan er veel op je afkomen. Van kwaliteitseisen waar je aan moet voldoen tot onderhandelen over vergoedingen en van ondernemerschap tot moeilijke cliënten. Hoe blijf je in dat alles overeind en bewaak je je grenzen? Er is een verzameling technieken en tools die daarbij kan helpen, bij elkaar Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) genaamd.

  Column Tineke: Mijn laatste…

  Het is zover: vandaag lees je mijn laatste column in Podopost. Na vele jaren heb ik besloten om er toch mee te stoppen. Nu ik niet meer een eigen praktijk heb en mijn leven toch anders is geworden, is de inspiratie voor leuke onderwerpen soms ver te zoeken.

  Casus: Aandachtspunten bij het snijden van hyperkeratose

  Mevrouw Amrani¹ (55) heeft meerdere locaties met hyperkeratose en een neurovasculaire clavus aan haar voeten. In deze casus focussen we op het snijden van hyperkeratose. Welke greep kun je hanteren? Is het schrapen van eelt per definitie verkeerd? Waar let je op bij het fixeren? Medisch pedicure Jill Timmermans demonstreert haar werkwijze.

  Kennistoets: De MDR: Wat moet je ermee als pedicure?

  Sinds 26 mei van vorig jaar is de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) van kracht. Deze nieuwe wet heeft de nodige vragen onder pedicures opgeroepen. Moet je als pedicure iets met deze wet? En mag je nu wel of geen ortheses en nagelbeugels meer maken?

  Vraag & Antwoord: Loslating van de nagelplaat

  Vraag: Mijn cliënt - een vrouw van 65 jaar, geen medicijngebruik, geen trauma - heeft deze aandoening (zie foto) sinds drie jaar. De aandoening betreft alleen de eerste teennagels van beide voeten. Als pedicure frees ik de nagels glad, maar stukjes dunne nagel groeien telkens weer aan.

  Ondernemen: Risico op arbeidsongeschiktheid, eenvoudig te verzekeren?

  De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft geduchte concurrentie gekregen. Broodfondsen en schenkingskringen zijn serieuze kandidaten geworden om het risico van de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid te verkleinen voor de zelfstandig ondernemer. Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

  Voetenwerk, februari 2022

  In het Voetenwerk van februari gaat ProVoet dieper in op de nieuwe intelligente zoekfunctie op de website van de brancheorganisatie.

  Pdf Podopost nr. 1, februari 2022

  Podopost nr. 1-2022 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.