Podopost magazine nr. 6, 2019

    Cover Podopost nr. 6 2019

    Podopost nr. 6 gaat dieper in op een onderbelicht thema: de donkere huid.
    Johan Toonstra zoomt zowel in op de normale donkere huid als op aandoeningen aan de donkere huid. Naast deze achtergrond vind je in de casus en het artikel ‘Waar let je op bij de behandeling van de donkere huid’, praktische info.

    Voorwoord: Jouw video op de nieuwe website?

    Allereerst wil ik even stilstaan bij onze vernieuwde website. Achter de schermen is hard gewerkt om onze website nog gebruikersvriendelijker te maken. Wat is er veranderd? Alle artikelen vanaf 2016 zijn voor abonnees online in te zien op de website. De artikelen zijn dus niet meer toegankelijk voor niet-abonnees. Waar mogelijk zijn artikelen, nieuwsberichten, video’s gekoppeld aan een thema en kun je ook op thema’s zoeken. Zo hebben we de thema’s Voetzorg algemeen, Cosmetische voetzorg, Medische voetzorg en 2 verdiepingsthema’s, te weten: Dermatologie en Orthopedie.

    ‘Ik doe het werkgeverschap op gevoel’

    Waar de meeste pedicures als zzp’er werken, heeft Lesley Flink 2 medisch pedicures in dienst. De Zoetermeerse betrok afgelopen juni een nieuw pand omdat ze met Lesley’s Pedicure Studio na 17 jaar blíjft groeien. De gratis haal- en brengservice, die partner Gerard verzorgt, blijkt zich uit te betalen in nieuwe klanten.

    De donkere voet

    Verschillen blanke en donkergetinte huid

    Een aantal huidverschijnselen komt alleen voor bij mensen met een donker getinte huid. Ook kan een donkere huid anders reageren op uitwendige beschadiging en zien sommige huidaandoeningen er anders op uit, waardoor ze moeilijker te herkennen zijn. Voor pedicures is het daarom belangrijk om hier kennis van te hebben.

    Column: Mistig

    Mevrouw M. heeft vandaag een afspraak met mij. Door ervaring wijs geworden bel ik haar even om haar hieraan te herinneren.

    Brainstormen met geeltjes

    Nieuwe ideeën voor je praktijk? Ga brainstormen!

    De vakantieperiode is voor velen een tijd van ontspanning, reflectie en nieuwe plannen. Door jezelf rust te gunnen en de alledaagse dingen even los te laten, komt er ruimte voor creativiteit. En dat is bij uitstek een moment om te brainstormen over nieuwe plannen voor je praktijk – in je eentje, of juist met een groep.

    De donkere huid: Minder roodheid, moeilijker waar te nemen

    Huidaandoeningen zijn bij een donkere huid vaak moeilijker te herkennen dan bij een blanke huid. Dermatoloog Johan Toonstra licht toe hoe je huidaandoeningen evengoed herkent bij een donkere huid en waar op te letten bij de verzorging.

    Hard eelt bij de donkere huid verwijderen met de omnicut

    Casus: Forse hielkloven door nat werk

    Zweminstructeur Kenneth1 (37) verkeert tijdens zijn werk altijd in een natte en chemicaliënrijke omgeving. Dit heeft geleid tot forse hielkloven. Zijn voorkeur voor heet douchen en zijn donkergetinte huid spelen mede een rol bij deze voetproblemen. Medisch pedicure Brenda Hiwat demonstreert hoe ze zijn hielkloven aanpakt en deelt haar ervaringen met de donkere huid van veel van haar cliënten.

    De donkere huid in de pedicure praktijk

    Waar let je op bij behandeling van donkere huid?

    Pedicure Tineke de Beer heeft de dingen die ze in de loop der jaren heeft geleerd over de verzorging van voeten van mensen met een donkere huid, op een rij gezet. Zo kan het verwijderen van eelt op donkere huid een lastig en precies klusje zijn. Maar het is ook goed om te weten dat mensen met een donkere huid veel eerder, namelijk al in het najaar, last kunnen krijgen van wintervoeten.

    Dé start voor jouw zoektocht naar passende scholing

    Bij- en nascholing is goed om je cliënten een uitgebreider zorgaanbod te kunnen bieden, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk om bestaande kennis met enige regelmaat weer op te frissen. Het ‘Scholingsoverzicht 2019-2020’ op podopost.nl biedt een actueel overzicht van bij- en nascholingen voor het komende studiejaar. Daarmee is het een uitstekende start voor pedicures die zich op een nieuwe scholing oriënteren.

    Docent maakt gebruik van krijtbord

    ‘De pedicure het vertrouwen geven dat ze het kan’

    Geert van Lonkhuyzen is onderwijsman in hart en nieren. Ooit begonnen als leraar in onder meer aardrijkskunde, later directeur van het College voor Toetsen en Examen, en in het heden bestuurder bij 3 scholen in Friesland. Bij de laatste ALV van ProVoet is hij verkozen tot nieuw bestuurslid en afgevaardigde naar het bestuur van Stichting Bravo. De redactie van Podopost stelde Geert 10 vragen over onderwijs en examineren.

    Apparaat voor ruggenmergstimulatie

    Ruggenmergstimulatie zet hersenen op ‘verkeerde been’

    Bij circa de helft van alle diabetespatiënten raakt na verloop van tijd de perifere zenuwen beschadigd. Van deze patiënten ontwikkelt 90 procent distale perifere symmetrische neuropathie aan handen en/of voeten. Ongeveer 10 procent hiervan krijgt pijnlijke diabetische perifere neuropathie (PDPN), met ernstige chronische pijn. Als pijnmedicatie niet of onvoldoende werkt, kan ruggenmergstimulatie uitkomst bieden.

    Klanttevredenheid: ‘Ik heb een heel ander soort gesprekken met hem’

    Is een persoonlijke klik belangrijk? Werkt mond-tot-mondreclame? Of zorgt een website juist voor meer klanten? Podopost vraag willekeurige cliënten naar de reden van hun keuze voor een bepaalde pedicurepraktijk. Deze keer is Grada Lentink aan het woord. “Toen hij vertelde dat hij een specialisatie had gehaald in sportvoeten, maakte ik direct een afspraak.”