Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetapparaat voorspelt diabetes

Webredactie

Onderzoekers van het UMC Groningen hebben een nieuw ‘slim’ meetapparaat ontwikkeld dat het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en het overlijdensrisico kan voorspellen. Het apparaat maakt gebruik van de weerkaatsing van licht door de huid (autofluorescentie).

Het apparaat, een AGE-reader, heeft het formaat van een baksteen. De onderarm wordt op de reader gelegd, waarna het apparaat licht op de arm schijnt. Door het gereflecteerde licht te meten, is te zien of de autofluorescentie van de huid is verhoogd. Uit eerder onderzoek bleek dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau aan de zogeheten versuikeringsproducten Advanced Glycation End Products (AGE’s) in hun bloed hebben. Doordat sommige AGE’s autofluorescentie in de huid geven, zijn bij deze patiënten ook hogere niveaus van autofluorescentie van de huid te zien.

De onderzoekers baseren hun gegevens op  Lifelines, een data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van 167.000 mensen wordt verzameld. In twee onderzoeksrondes bleek dat een verhoogde autofluorescentie een duidelijke indicatie is voor een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen