Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met jicht hebben veel problemen om geschikt schoeisel te vinden

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: © chictype / Getty Images / iStock

Het vinden van geschikte schoenen blijkt voor mensen met jicht niet makkelijk. Recent onderzoek heeft in kaart gebracht waar ze tegenaan lopen en welke keuzes ze maken.

Jicht komt veel voor in de voet en vooral in het 1e metatarsofalangeale gewricht. Het valt daarbij op dat mensen met jicht ook vaak slecht passend schoeisel dragen met gebrekkige demping en ondersteuning, hetgeen de klachten alleen nog maar kan verergeren. Schoeisel met een goede demping en ondersteuning zou een effectieve niet-medicamenteuze behandeling kunnen zijn. Op dit moment is er echter weinig bekend over de ervaringen van mensen met jicht met schoeisel. Daarom is er een studie gedaan onder mensen met jicht om hun ervaringen met het vinden van schoeisel en de keuzes die zij daarbij maken in kaart te brengen.

Comfort en pasvorm

Er werd een online enquête afgenomen bij mensen die een website bezochten die educatie over het omgaan met jicht verzorgde. De vragenlijst bestond uit 17 vragen. 83 mensen vulden de enquête in. Ze gaven aan voornamelijk gesloten sportschoenen, stevige wandelschoenen of gesloten instappers te dragen. Slechts 16% droeg orthopedische schoenen. Comfort, pasvorm en gemak van aan- en uittrekken waren de belangrijkste factoren bij de keuze voor het schoeisel. Meer dan de helft gaf aan moeite te hebben om schoeisel te vinden.

Conclusie

De conclusie van het artikel is dat mensen met jicht comfortabele schoenen nodig hebben met een wijde opening, soepel materiaal en een verstelbare sluiting. De grootste problemen worden ondervonden bij het vinden van schoenen die breed genoeg zijn, werkschoenen / gepast voor op het werk en dan ook nog eens mooi genoeg zijn.

Bron: Journal of Foot and Ankle Research