Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw pijnorgaan in huid ontdekt

Maureen Limpens

Zweedse onderzoekers hebben een nieuw pijnorgaan in de huid van muizen ontdekt. Deze nieuwe kennis zou de behandeling van verschillende neuropathische aandoeningen bij mensen makkelijker kunnen maken.

Volgens de Zweedse onderzoekers hoeft pijn niet te beginnen in de zenuwen in de huid. Het gevoelsorgaan dat zij vonden, reageert op pijnlijke prikkels uit de omgeving. Bij het woord ‘orgaan’ moeten we dus niet denken aan organen zoals de nieren of de longen, het is een simpel orgaan dat bestaat uit gliacellen. Die cellen vormen samen een structuur tussen de binnenste en buitenste lagen van de huid.

Volgens de onderzoekers speelt het kleine orgaan een belangrijke rol in de perceptie van mechanische pijn, zoals ongemak bij duwen en prikken. Tot nu dacht men dat individuele cellen, genaamd nociceptoren, het startpunt waren voor pijn. Niet dus.

Het team testte het pijnorgaan door te kijken hoe muizen reageren op verschillende soorten pijn. In experimenten blokkeerden de onderzoekers het pijnorgaan en stelden vast dat de muizen normaal reageerden op pijn door warmte of koude. Maar alle muizen toonden een verminderd vermogen om mechanische pijn te voelen. Pijn kan dus ook starten in die gliacellen, al geldt dat idee voorlopig alleen nog bij muizen. De onderzoekers hebben wel goede hoop dat het orgaan ook bij mensen bestaat omdat alle andere bekende gevoelsorganen van muizen ook bij mensen aanwezig zijn.

Bron: nieuwsblad.be