Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw verschenen: boek van Johan Toonstra

Anita de Jager
Uitgever Bohn Stafleu van Loghum heeft het boek Kleurafwijkingen aan de voet van dr. Johan Toonstra uitgebracht. Het beschrijft alle mogelijke afwijkingen aan de huid en nagels van de voeten, gecategoriseerd op kleur.

Zo helpt het pedicures om onderscheid te maken tussen onschuldige afwijkingen en alarmsignalen waarvoor een verwijzing naar een huisarts nodig is. Ook geeft het boek pedicures praktische tips en adviezen.

Kleurafwijkingen aan de voet – wat kleuren voetverzorgers vertellen over huid- en nagelaandoeningen begint met een hoofdstuk over de opbouw van de huid en uitleg over hoe de huidskleur tot stand komt. Daarna volgt uitleg over de donkere huid. Herkenning van aandoeningen bij de donkere huid is complex, omdat verkleuringen als roodheid lastiger zijn waar te nemen. In de volgende hoofdstukken worden tien kleuren aan voeten en nagels beschreven en de ziektebeelden die daarbij passen. Een pedicure mag geen diagnose stellen, maar kan door eenvoudig naar een kleur te kijken gemakkelijk nagaan waar zoal aan gedacht kan worden. Zeker omdat in het boek 200 foto’s van hoge kwaliteit staan.

Dr. Johan Toonstra geeft les aan pedicures en podotherapeuten en is gespecialiseerd in afwijkingen aan de huid van voeten en aan de nagels. Hij schreef hierover met dr. Anton de Groot verschillende boeken. Samen met Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, maakte Toonstra eerder het Voetenvragenboek dermatologie waarbij honderd vragen uit de dagelijkse praktijk worden besproken.

Bron: Bohn Stafleu van Loghum