Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe app en online systeem voor het managen van diabetes type 1

Webredactie

Philips en het Radboudumc introduceren een systeem waarmee mensen met diabetes type 1 hun ziekte kunnen managen. Het systeem bestaat uit een app en een online gemeenschap, waardoor patiënten in staat worden gesteld om gegevens over hun gezondheid in te voeren en in te zien. Bovendien kunnen zij hiermee contact met anderen contact onderhouden over hun ziekte. Het systeem moet leiden tot betere zorg en een kostenbesparing.

In het systeem kunnen medische gegevens uit het patiëntendossier worden geplaatst. Daarnaast kunnen patiënten in de app informatie invoeren over hun bloedglucosewaarden, inname van insuline, voeding, lichamelijke activiteit, hun gemoedstoestand en stress. Het systeem brengt veel gegevens samen die nu versnipperd toegankelijk zijn voor patiënten. Philips biedt patiënten de mogelijkheid om hun medische gegevens te delen met zorgverleners en bijvoorbeeld familieleden, of juist niet. In de online gemeenschap kunnen zij ook communiceren met andere diabetici, zorgverleners of mensen uit hun eigen omgeving, om ervaringen en tips uit te wisselen. Het bedrijf beveiligt het systeem, zodat niet iedereen zomaar bij de gegevens van individuele patiënten kan.

Volgens hoogleraar diabetologie Cees Tack van het Radboudumc nemen diabetici per dag zo’n 180 beslissingen om hun ziekte te managen. Het systeem, in feite nog een prototype, is ontwikkeld samen met patiënten. Lucien Engelen, directeur van het REshape Center aan het Radboudumc: “Wij hebben de app en het systeem niet gemaakt, maar de patiënten zelf. Patiënten zijn vanaf de eerste pennenstreek betrokken geweest. We bieden de technische en klinische basis en de patiënten richten het vervolgens in naar hun wensen.” Het ziekenhuis en Philips willen hen erbij blijven betrekken en zoeken momenteel patiënten om het prototype in december verder door te ontwikkelen, om het uiteindelijk op de markt te brengen.

Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor menen met diabetes type 2 die via het Radboudumc worden geworven. Na de introductie voor deze groep patiënten willen Philips en Radboudumc het uitbreiden naar andere ziekenhuizen, ook in andere landen. Op termijn willen de twee organisaties het systeem aanbieden aan mensen met andere chronische aandoeningen.

Bron: Skipr