Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetzorg stimuleren door ‘verhalende’ communicatie

Om het risico op infectie en mogelijke voetcomplicaties te minimaliseren, zouden zowel mensen met als zonder diabetes hun voeten regelmatig moeten controleren op snijwonden, zweren, blaren of eelt. Onderzoekers van de Universiteit van Chichester (VK) zochten uit hoe mensen aangemoedigd kunnen worden hun voeten te controleren.
Confident African American female mental health professional gestures as she talks with an unrecognizable female patient. *** Local Caption *** © SDI Productions / Getty Images / iStock
© SDI Productions / Getty Images / iStock

Via twee studies onderzochten ze het gebruik van verhalen om het detectiegedrag van voetproblemen te stimuleren. Het eerste onderzoek was een steekproef met 193 mensen uit de algemene bevolking en het tweede onderzoek een steekproef met 129 mensen met diabetes type 1 of type 2. In beide onderzoeken werden de deelnemers gerandomiseerd om ofwel (a) een informatieblad te ontvangen dat in de eerste persoon was geschreven; (b) hetzelfde in niet-verhalende vorm; of (c) geen informatieblad.

Veranderingen in het wekelijkse detectiegedrag waren het resultaat van interesse. In beide onderzoeken werd een groter detectiegedrag waargenomen in de situatie met verhalende boodschap versus niet-verhalend en de niet-narratieve situatie versus de groep die geen informatie kreeg.

De bevindingen kunnen van invloed zijn bij het opstellen van gezondheidsboodschappen bij het geven van effectieve voetverzorgingseducatie aan mensen met en zonder diabetes. Het onderzoek suggereert hierbij dat verhalende informatiebladen effectiever kunnen zijn dan niet-verhalende informatiebladen.

Bron: Journal of Health Psychology