Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor online training over rol leefstijl bij diabetes

De winnaar van de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee 2023 is bekend. Er waren vier genomineerden en de meeste stemmen gingen naar Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Haar winnende idee is een online training voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl kan helpen in de behandeling van de ziekte.

Het Diabetes Fonds organiseert Het Beste Diabetesidee zodat handige oplossingen voor diabetesproblemen op korte termijn daadwerkelijk beschikbaar komen voor mensen met diabetes.

Ervaringen delen

Amber Heijneman heeft vanaf haar 15de diabetes type 1. Het beïnvloedde haar bloedsuikers bij alles wat ze deed. Daardoor kreeg zij klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ze ontdekte dat gezonder leven een positieve invloed had op haar klachten. ‘Mijn arts had weinig ruimte om uitgebreid bij leefstijl stil te staan. Dat is een gemiste kans, want extra informatie over voeding, beweging en insuline kan bijdragen aan stabielere bloedsuikerwaarden.’ Zo ontstond haar idee voor een online training over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. Met het extra geld van de Publieksprijs gaat Heijneman toegankelijk introductiemateriaal ontwikkelen. ‘Dit kunnen artsen in de wachtkamer neerleggen of meegeven aan hun patiënten.’

Als winnaar mag Heijneman maximaal 10.000 euro extra besteden aan haar idee. De andere drie winnaars zijn:

  • André van Beek – Met sensoren diabetes opsporen.
  • Behiye Özcan – Minder diabetes distress, betere zorg.
  • Wim Tilburgs – 5 mini-documentaires in 5 talen.

Bron: Zorgkrant.nl en Diabetes Fonds