Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe genetische oorzaken Alzheimer ontdekt

Webredactie

Recent onderzoek in Nature Genetics heeft nieuwe kennis opgeleverd over het genetische risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Het risico op Alzheimer wordt voor een belangrijk deel bepaald door microglia-cellen. Dat zijn cellen van het afweersysteem in de hersenen.

Het onderzoek ontdekte 29 plekken in het DNA die bijdragen aan het risico op Alzheimer. 9 van deze plekken waren nog nooit eerder gevonden. Het onderzoek wijst erop dat zowel defecten in het immuunsysteem van het brein als eiwitten (die een rol spelen bij de vethuishouding) bijdragen aan het risico om Alzheimer te ontwikkelen.

Naast genen van het immuunsysteem waren ook bepaalde genen belangrijk die betrokken zijn bij de vethuishouding. Eerder onderzoek liet al zien dat het gen ‘ApoE4’ het risico verhoogt op Alzheimer en dat dit gen speelt een rol bij de cholesterolhuishouding in de hersenen. De onderzoekers denken dat de veranderde vethuishouding wel eens verantwoordelijk kan zijn voor het aantasten van het afweersysteem en van de bloedvaten in de hersenen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers in Boston en door Nederlandse onderzoekers van het VU Amsterdam en het Alzheimercentrum Amsterdam. Het is de grootste genetische studie naar Alzheimer tot nu toe. De studie omvat de genetische gegevens van ruim 455.000 personen.

Bron: Alzheimer Nederland