Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verspreiding alzheimereiwit in gezonde mensen aangetoond

Webredactie

Onderzoekers zijn er in geslaagd de verspreiding van het alzheimereiwit in de hersenen van levende ouderen aan te tonen en daadwerkelijk te koppelen aan geheugenproblemen. De vinding betekent een belangrijke stap in het onderzoek naar een mogelijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer.

 

De onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) en de Harvard Medical School gebruikten een radioactief stofje, een PET-tracer, dat zich specifiek bindt aan het tau-eiwit, één van de twee eiwitten die alzheimer veroorzaakt. Zo konden de wetenschappers achterhalen dat het tau-eiwit zich verspreidt via de verbindingen tussen hersencellen, de zogenoemde witte stof. Dit proces wordt op zijn beurt weer gestimuleerd door het andere alzheimereiwit, amyloïd bèta. Dat de opstapeling van deze eiwitten in de hersenen leidt tot geheugenproblemen was al langer bekend. Het onderzoeksteam van UM-wetenschapper Heidi Jacobs en Harvard-professor Keith heeft nu laten zien hoe de wisselwerking tussen het amyloïd- en het tau-eiwit precies plaatsvindt en ook daadwerkelijk leidt tot geheugenproblemen, of zelfs beginnende dementie.

De vinding van Jacobs en haar team betekent een belangrijke stap in het onderzoek naar een mogelijke behandeling voor de ziekte van alzheimer. Omdat de eerste aanzet tot de ziekte al lang plaatsvindt voordat de eerste symptomen merkbaar zijn, wil Heidi Jacobs het onderzoek uitbreiden. “Voor het inmiddels gepubliceerde onderzoek keken we alleen naar gezonde ouderen tussen de 64 en 90 jaar oud. Maar dat is relatief oud als je het hebt over vroegdiagnostiek. Daarom zijn we nu bezig met een vervolgstudie, waarin we gaan kijken naar mensen tussen de 20(!) en 90 jaar oud.”

Bron: Universiteit Maastricht.

 

Zie ook eerder gepubliceerde artikelen op de website van Podopost:

Werken met dementerende ouderen

Alzheimer-aanleg belemmert gps in het brein al bij jongvolwassenen