Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bloedtest stelt 20 jaar voor eerste symptomen alzheimer vast

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
alzheimer_bloedtest
Foto: Pixabay

Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die decennialang voor de eerste symptomen al kan vaststellen of iemand alzheimer krijgt. De bloedtest geeft in 94% van de gevallen de juiste diagnose en is van grote waarde in de zoektocht naar een medicijn tegen alzheimer.

Samenklonteringen

Onderzoek heeft uitgewezen dat het brein van mensen met de ziekte van Alzheimer decennia voor ze de eerste symptomen ontwikkelen al verandert. Er vormen zich dan reeds schadelijke samenklonteringen van het eiwit amyloïde bèta. Tot op heden waren die eerste aanwijzingen voor de ziekte alleen zichtbaar op PET-scans van het brein. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu een veel goedkopere manier gevonden om alzheimer al heel vroeg te kunnen diagnosticeren, namelijk een simpele bloedtest. Deze blijkt niet alleen heel accuraat, maar ook nog eens veel gevoeliger te zijn dan de PET-scan.

Verhoudingen

Voor de bloedtest neemt men wat bloed af en kijkt vervolgens naar 2 vormen amyloïde bèta-eiwitten: amyloïde bèta-42 en -40. De verhouding tussen die 2 typen eiwitten verandert namelijk naarmate er meer amyloïde bèta-eiwitten in het brein ophopen.

Heel accuraat

Uit het onderzoek is gebleken dat in 88% van de gevallen een bloedmonster dezelfde uitslag geeft als een PET-scan. En dat is nog niet accuraat genoeg. Om de test nog accurater te maken, hielden de onderzoekers ook rekening met bepaalde risicofactoren voor alzheimer, zoals leeftijd en genetische aanleg. Door ook daar rekening mee te houden, kon de test in 94% van de gevallen de juiste diagnose stellen, wat heel accuraat is.

Screening deelnemers voor onderzoek

Zolang er nog geen behandeling is die alzheimer kan remmen, lijkt het niet nuttig om met de bloedtest al jaren voordat er klachten zijn te checken of men wellicht alzheimer gaat krijgen. Toch is de bloedtest ook nu al heel nuttig in de zoektocht naar een medicijn om alzheimer te remmen. Voor dergelijk onderzoek is het moeilijk en kostbaar om mensen te vinden die een prille vorm van de ziekte hebben. Hiervoor krijgen mensen een PET-scan en dat is kostbaar. Op deze manier duurt het ook jaren om voldoende deelnemers te vinden voor onderzoek. “Maar met een bloedtest kunnen we mogelijk duizenden mensen per maand screenen”, zegt onderzoeker Randall J. Bateman. “Dat betekent dat we op veel efficiëntere wijze mensen kunnen vinden voor klinisch onderzoek en dat helpt ons om sneller behandelingen te vinden.”

Bron: Scientias