Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tool om risico op vallen in te schatten

Een nieuwe tool helpt om beter in te schatten hoe groot het risico is dat een 65-plusser zal vallen. Danique van Gulick van RondOm Podotherapeuten ontwikkelde deze valpreventietool.
Senior woman sitting on the floor of the staircase with pain in hips and back,tripped or lose balance as she walked downstairs causing accidents,old elderly slipped and fell was injured by dizziness *** Local Caption *** © Satjawat / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)
© Satjawat / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)

Voor het gebruik van het hulpmiddel zijn twee anamnesevragen (valhistorie en onstabiel gevoel) nodig. En verder het afnemen van de papergriptest voor het beoordelen van de plantairflexorkracht van digitus 2 t/m 5 en het timen van de loopsnelheid over zes meter. Een webapplicatie berekent dan het valrisico. Is dat hoger dan 30 procent, dan vraagt het om extra begeleiding van de oudere.

De tools die tot nu toe werden gebruikt, bleken niet betrouwbaar genoeg. Daarom heeft Van Gulick 400 65-plussers een jaar lang intensief gevolgd. Alle verzamelde gegevens analyseerde ze statistisch om erachter te komen welke factoren het meest een voorspellende waarde hebben. De tool is in de eerste plaats bedoeld voor podotherapiepraktijken.

Bron: Podosophia