Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename valpartijen waarbij mensen overlijden

In 2021 overleden 5400 mensen door een accidentele val, bijna twee keer zo veel als tien jaar eerder. Het zijn vooral 80-plussers en relatief vaak mensen met dementie die door een val om het leven komen. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van doodsoorzaken.
Elderly woman falling in bathroom because slippery surfaces *** Local Caption *** © toa555 / stock.adobe.com
© toa555 / stock.adobe.com

Jaarlijks is bij ongeveer 3 procent van de overlijdens een accidentele val de doodsoorzaak (vallen met een vervoermiddel tellen hierbij niet mee). Het zijn vooral ouderen die hierdoor overlijden: 43 procent was tachtiger en 36 procent negentig jaar of ouder. De stijging van het aantal fatale vallen gaat samen met een stijging van het aantal ouderen in de bevolking. Maar ook per duizend inwoners in een leeftijdsgroep is de toename te zien.

Relatie met dementie en gebruik langdurige zorg

Vooral bij mensen met dementie of een andere zogenaamde degeneratieve aandoening (de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose) stijgt het aantal fatale vallen. In 2021 hadden 4 op de 10 mensen die aan een accidentele val overleden, een van deze aandoeningen als onderliggende dan wel bijdragende doodsoorzaak.

Verder ontvingen 6 op de 10 mensen die in 2021 overleden door een accidentele val langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), van wie de meesten in een instelling zoals een verpleeghuis woonden. Dat zijn relatief vaak, en in toenemende mate, mensen die dementie of een andere degeneratieve aandoening hebben. Vooral bij mensen die Wlz-zorg in een instelling ontvangen, is het aantal sterfgevallen door een accidentele val toegenomen.

Bron: CBS