Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online spelletjes verminderen eenzaamheid ouderen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
spelletjes_eenzaamheid_ouderen
Foto: Pixabay

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Door de toenemende vergrijzing is dit een groeiend probleem. Een bijzondere samenwerking tussen Radboudumc, DELA en Games for Health gaat onderzoeken of digitale spelletjes tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

Subsidie

Voor dit initiatief ontvangen Radboudumc, DELA en Games for Health ruim 500.000 euro subsidie van het NWO-onderzoeksprogramma. DELA en Games for Health zullen samen nog 250.000 euro investeren.

Generaties met elkaar in contact
Onder leiding van klinisch geriater Prof. dr. Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld om de eenzaamheid te verminderen. Olde Rikkert: “Wij denken dat de oplossing voor eenzaamheid ligt in het laten klikken van verschillende generaties. Kinderen vinden het hartstikke leuk om iets met opa en oma te doen, en ouderen dragen graag iets bij aan de ontwikkeling van hun kleinkinderen.”

Bouwen-testen-bijstellen

De spellen worden ontwikkeld via een ‘research by design- traject. Dat betekent dat er voortdurend wordt gebouwd aan de spellen, en tegelijkertijd getest met de doelgroepen. De eerste verzoeken zijn al bij de onderzoekers binnengekomen. Olde Rikkert: “We kregen het verzoek een memory-spel te maken, waarbij familiefoto’s aan herinneringen gekoppeld moeten worden. Maar opvallend genoeg doen ook rekengames het goed. De kinderen willen zich namelijk zo snel mogelijk die rekentafels eigen maken, en de ouderen vinden het heel leuk om hen daarbij te helpen.”

Volg hier de ontwikkelingen van het spellenportaal

Bron: Radboudumc