Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OrthoWedge meest effectief bij ontlasten voorvoet

Anita de Jager
Helpen veelgebruikte postoperatieve orthopedische schoenen de voorvoet te ontlasten? Over deze vraag heeft een aantal onderzoekers zich gebogen. Tevens hebben ze de drukverdeling van deze schoenen in de voorvoet vergeleken met de drukverdeling bij het blootvoetslopen.
© MedSurgPro van Darco

De meestgebruikte orthopedische schoentypen die na een voetoperatie gebruikt worden om de druk onder met name de voorvoet te verminderen zijn de OrthoWedge (een model waarbij de voorvoet geen contact maakt met de grond), de MedSurg (een plat model) en de MedSurgPro (een rockerbottom model). De enige schoen die de druk aanzienlijk vermindert is de OrthoWedge. De rockerschoen daarentegen is het minst effectief. In deze schoen was de uitgeoefende druk het hoogst in het gebied van de middenvoetsbeentjes en de botten van de tenen.

De platte schoen zorgt voor een gelijkmatige belasting van alle delen van de voorvoet, terwijl dit type de drukkrachten op de voorvoet niet significant vermindert. Wel ontlast deze schoen iets meer dan de rockerschoen het gebied van de hallux en digit 2-5.

Het lopen op blote voeten geeft de minste belasting in de voorvoet in vergelijking met de platte en de rockerschoen. Dat is ook wel logisch, omdat de afwikkeling blootvoets niet wordt verstoord. Bij een voet in orthopedische schoen gebeurt dit wel omdat de afwikkeling in een bepaalde richting wordt gedwongen.

Bron: Acta of Bioengineering and Biomechanics, vol. 23, No 2, 2021