Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen willen thuis blijven wonen

Kees Bals
Vijftigplussers willen in de toekomst het liefst zelfstandig thuis blijven wonen, ook als ze (meer) zorg nodig hebben. Ze hebben er vertrouwen in dat ze op hun buurtgenoten kunnen terugvallen.
© Creative Commons / Kattenkruid

Ze zijn zelf bereid om anderen te helpen: 72 procent minstens een keer per week, 40 procent nog vaker. In het onderzoek dat Vilans en Bureauvijftig hiernaar deden, zegt 65 procent van de 1629 deelnemers elke week contact te hebben met de buren. Van de babyboomers (geboren na 1945) is dat zelfs 72 procent. De vijftigplussers hebben er dan ook vertrouwen in dat ze op hun buurtgenoten kunnen terugvallen voor extra hulp, zo geeft 63 procent aan. Maar daarbij gaat het hen niet om persoonlijke verzorging. Daarin vertrouwen ze eerder op de eigen partner en kinderen.

Technologische hulpmiddelen

Daarnaast richten hun ogen zich op technologische hulpmiddelen die het leven thuis eenvoudiger kunnen maken, zo zegt 37 procent van de ondervraagden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hulpmiddelen om de gezondheid te monitoren en aan beeldbellen met een zorgverlener. Bijna de helft van de ondervraagden is bereid om extra te betalen voor hulp en zorg.

Bron: Vilans