Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plastic gezichtsscherm beschermt niet tegen COVID-19

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Pedicures zijn volgens de voorschriften verplicht een mondkapje te dragen. Maar vanwege het coronavirus worden mondkapjes ook buiten de pedicurepraktijk in uiteenlopende soorten en maten gebruikt. Verschillende mondkapjes blijken minder, of zelfs helemaal niet, te beschermen tegen COVID-19.
Foto: AdobeStock

Plastic gezichtsschermen bieden niet dezelfde bescherming als een ‘normaal’ mondkapje, zo blijkt uit een nieuwe studie. Hierbij gebruikten ze een oefenpop en bootsten hoesten en niezen na met een handpomp. De pop stootte kleine druppeltjes water en glycerine door de mond uit. Vervolgens bekeken de onderzoekers met lasers hoe de druppeltjes zich door de ruimte verspreidden. Daarbij concentreerden de onderzoekers zich vooral op kleinere druppeltjes, omdat die heel lang in de lucht kunnen blijven hangen en genoeg virusdeeltjes bevatten om iemand met COVID-19 te besmetten.

Ongefilterd

Hoewel een plastic gezichtsscherm de voorwaartse beweging van een hoest of nies blokkeert, kunnen de kleine druppeltjes relatief gemakkelijk rond het scherm buigen en zich over een groot gebied verspreiden. Ook een mondkapje met ventiel kwam bij het onderzoek niet goed uit de bus; een groot aantal druppeltjes weet ongefilterd een weg door het ventiel te vinden, waardoor deze maskers niet echt helpen tegen verspreiding van het coronavirus.

Eenvoudigere mondkapjes

Chirurgische mondkapjes of mondkapjes gemaakt van hoogwaardige stoffen helpen volgens de onderzoekers beter tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze raden dan ook aan om deze, eenvoudigere mondkapjes te gebruiken in plaats van plastic gezichtsschermen of mondkapjes die uitgerust zijn met ventielen.

Bron: Scientias.nl