Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mogelijke klapvoet na beademing ernstig zieke COVID-19-patiënten

Maureen Limpens
Ernstig zieke COVID-19-patiënten die gekoppeld zijn aan invasieve mechanische beademingsapparatuur kunnen daar mogelijk een blijvende zenuwbeschadiging aan over houden, onder meer aan de voet. Dat is vastgesteld in een Amerikaans onderzoek.
Beademingsapparatuur. © baytunc / Getty Images / iStock

Om makkelijker te kunnen ademen en de mortaliteit te verminderen worden ernstig zieke COVID-19 patiënten in buikligging aan een invasieve mechanische beademing geplaatst. Maar die levensreddende positie kan bij deze kwetsbare patiënten blijvende zenuwbeschadiging veroorzaken, meldt een nieuwe Amerikaanse studie die nog niet gepubliceerd is. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Shirley Ryan AbilityLab en de Feinberg School of Medicine in Northwestern.

Aantallen

Op basis van deze studie en nog een andere studie heeft 12% tot 15% procent van de meest ernstig zieke COVID-19 patiënten permanente zenuwbeschadiging. ‘Het is schokkend hoe groot een probleem is’, zei aldus hoofdonderzoeker Dr. Colin Franz, een arts-wetenschapper bij het Shirley Ryan AbilityLab en een assistent-professor fysische geneeskunde en revalidatie en neurologie aan de Feinberg School of Medicine in Northwestern.  ‘Dit is een veel hoger percentage patiënten met zenuwbeschadiging dan we ooit hebben gezien bij een andere ernstig zieke populatie. Normaal gesproken kunnen erg zieke mensen de houding verdragen die hun ademhaling bevordert. Maar de zenuwen van COVID-19 patiënten kunnen de krachten niet verdragen.’ Tot nu toe hebben Franz en zijn collega’s 20 patiënten uit zeven verschillende Amerikaanse ziekenhuizen met deze verwondingen gezien.’ Op basis van het aantal COVID-19 patiënten wereldwijd schat Franz dat duizenden patiënten getroffen zijn.

‘Het patroon van zwakte trok de aandacht’

Bij mensen die ernstig ziek zijn geweest, wordt verwacht dat ze wakker worden met enige algemene, symmetrische zwakte omdat ze bedlegerig zijn geweest, aldus hoofdonderzoeker Franz. Maar het patroon van zwakte bij de COVID-19 patiënten trok de aandacht van de onderzoekers tijdens de revalidatie, aangezien vaak een belangrijk gewricht zoals de pols, enkel of schouder aan één kant van het lichaam volledig verlamd was.

De meest voorkomende verwondingen

‘We hebben gemerkt dat patiënten veel druk krijgen bij de elleboog of in de nek, dus hebben we enkele aanpassingen gedaan aan de manier waarop we de gewrichten positioneren en hebben we extra vulling onder de elleboog en de knie aangebracht waar de druk het grootst is’, zei Franz.
De meest voorkomende verwondingen zijn problemen met het heffen van de pols, een klapvoet, verlies van handfunctie en een bevroren schouder. Sommige patiënten hadden maar liefst vier verschillende plaatsen voor zenuwbeschadiging. Sommige mensen met een klapvoet hebben hulp nodig bij het lopen, zoals een rolstoel, beugel of wandelstok.

Vermoedelijke oorzaak

De wetenschappers geloven dat de zenuwbeschadiging het gevolg is van een verminderde doorbloeding en ontsteking. Andere niet-COVID-19 patiënten die in deze positie aan de ademhalingsapparatuur liggen ervaren zelden zenuwbeschadiging.

Zenuwstimulatie

Franz en collega’s hebben therapeutische zenuwstimulatie toegepast om de zenuwfunctie te herstellen. Maar veel patiënten hebben reeds bestaande aandoeningen die de zenuwregeneratie verstoren, zoals diabetes mellitus, dus het is minder waarschijnlijk dat ze de volledige functie herstellen. “Dit kan leiden tot permanente problemen met lopen of kritische handfuncties zoals schrijven of het bedienen van een computer of mobiele telefoon”, zei Franz.

Bron: www.sciencedaily.com

1 REACTIE

  1. Ik heb deze klachten ook nog na 3 jaar door bijna 6 weken in slaap te hebben gelegen ivm corona in begin 2021. Zou deze therapeutische zenuwstimulatie ook wel willen proberen om de zenuwfunctie nog meer te verbeteren, want heb best nog wel veel last van de genoemde symtomen.
    Groet frank.