Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ProVoet lobbyt voor economische positie pedicures

Maureen Limpens
Door de verplichte sluiting van pedicurepraktijken heeft ook menig pedicure het financieel zwaar. Hoewel de overheid meerdere tijdelijke voorzieningen voor inkomensondersteuning in het leven heeft geroepen, komen niet alle pedicures in aanmerking voor een van deze regelingen.
© OlegDoroshin / stock.adobe.com

Een van de  inkomensondersteuningsregels is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo). Deze regeling is telkens weer verlengd met soms andere voorwaarden. Tozo 1 liep eind mei af, Tozo 2 eind september. Sinds oktober hebben we te maken met Tozo 3 die loopt tot maart en Tozo 4 is op komst.

De  partnertoets

De partnertoets die sinds Tozo 2 gekoppeld is aan het al dan niet in aanmerking komen voor de uitkering, gooit roet in het eten. Komt het gezamenlijke inkomen van het totale huishouden namelijk net boven het sociale minimum, dan is er geen recht op uitkering. Brancheorganisatie ProVoet vindt dit onterecht en lobbyt achter de schermen om deze partnertoets afgeschaft te krijgen.

Andere lobbypunten

Tevens neemt de brancheorganisatie ook het urencriterium mee in de lobby, omdat niet iedere pedicure aan de 1225 uur op jaarbasis aan haar pedicurepraktijk besteedt. Veel kleine zelfstandigen worstelen met dit urencriterium, want als je niet aan dat aantal uren komt, heb je geen recht op een uitkering. Andere punten waar ProVoet voor ijvert zijn een eenmalige tegemoetkoming ter compensatie voor gederfde inkomsten en het verlagen van de vaste lasten eis van €3000 van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ook deze lasten eis is iets waar veel pedicures niet aan kunnen voldoen.

Beperkte vermogenstoets

Tozo 3 loopt nog tot en met maart dit jaar en zal opgevolgd worden door Tozo 4. Daarmee komt de eerder uitgestelde beperkte vermogenstoets weer in beeld. Oorspronkelijk zou al vanaf Tozo 3 getoetst worden of de ondernemer meer dan €46.520 aan direct beschikbare geldmiddelen heeft, waaronder contant geld, bank- en spaarsaldo etc. De eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden blijven hier buiten beschouwing. De exacte ‘spelregels’ voor Tozo 4 zijn nog niet bekend.

Brancheorganisatie ProVoet houdt haar leden op de hoogte via haar eigen website.

Meer informatie over alle beschikbare ondersteuningsregelingen en de voorwaarden vind je op de site
van de rijksoverheid.