Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slimme contactlens meet en behandelt diabetes

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Onderzoekers in Zuid-Korea starten naar verwachting volgend jaar met het klinisch testen van een contactlens die diabetes meet en behandelt.
contactlens-diabetes-oog
(Foto: Pixabay)

Uitdaging bij de ontwikkeling is de benodigde techniek in een flexibele lens krijgen die je niet voelt zitten. De flexibele contactlens heeft een sensor die kleine schommelingen in glucosewaarden in het traanvocht kan detecteren. Die waarden zijn een goede indicatie van glucoselevels in het bloed. Zo kan een patiënt op zijn mobiele telefoon een seintje krijgen als daarmee iets mis is. In 2018 stopte Google met vergelijkbaar onderzoek omdat het ze niet lukte om tot betrouwbare meetgegevens te komen.

Oogbeschadigingen

Volgens de Zuid-Koreaanse onderzoekers kunnen de lenzen ook oogbeschadigingen als gevolg van diabetes behandelen. Dit komt voor bij een groot deel van de patiënten die langdurig diabetes heeft en kan zelfs blindheid veroorzaken. Kleine compartimenten met medicijnen, gecombineerd met technologie die de toediening stuurt, zouden ervoor kunnen zorgen dat de ogen van de patiënt uiteindelijk genezen.

Voor de stroomtoevoer van dit soort lenzen wordt veelal een geïntegreerde antenne gebruikt die draadloos energie kan ontvangen en die vervolgens een micro-batterij van stroom kan voorzien.

Podcast

De Zuid-Koreaanse onderzoekers hopen volgend jaar te kunnen beginnen met klinische testen. Onderzoeker Andrés Vásquez Quintero vertelt in een podcast van BNR meer over deze slimme lens.

Hier vind je het onderzoek uit Zuid-Korea waarin is gekeken naar een lens die diabetes detecteert: Wireless smart contact lens for diabetic diagnosis and therapy

Bron: BNR-podcast