Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Software spot verdachte huid op smartphone-foto’s

Anita de Jager
Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een software-tool ontwikkeld die verdachte huidplekjes detecteert op met de smartphone gemaakte foto’s. Deze techniek moet gaan helpen bij het vroegtijdig herkennen van melanomen.

Melanomen staan voor 70 procent van alle huidkankers en worden meestal gediagnosticeerd na visuele inspectie van verdachte gepigmenteerde laesies door een arts. Nadeel van deze werkwijze is dat vaak vele biopsieën en tests aan een diagnose voorafgaan.

Het Amerikaanse MIT legt in Science Translational Medicine uit hoe kunstmatige intelligentie is benut om nieuwe detectietechnieken te ontwikkelen. De onderzoekers trainden hun tool met behulp van ruim 20.000 afbeeldingen van 133 patiënten en uit openbare databases. De foto’s waren gemaakt met verschillende persoonlijke camera’s, zodat het systeem ook echt zou werken met realistische voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk lukte het om op deze manier 90 procent van de verdachte plekjes op te sporen.

Bron: Massachusetts Institute of Technology, medgadget.com