Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciaal fototoestel toont of er bacteriën in een wond zitten

Webredactie

Een speciaal fototoestel dat foto’s maakt van wonden en het omliggende weefsel kan besmetting met bacteriën al in een vroeg stadium zichtbaar maken. Dat kan bijdragen aan het sneller en beter herstellen van wonden, iets wat voor artsen nog altijd een grote uitdaging is. Waar een wondswab niet altijd bacteriën laat zien doet de MolecuLight i:X dat wel. Daardoor kunnen chronische wonden bij onder meer diabetespatiënten wellicht voorkomen worden.

Het toestel, ontwikkeld door het Canadese bedrijf MolecuLight, maakt zowel ‘gewone’ foto’s als foto’s met fluoriserend licht. Op die laatste foto’s kun je zien of er bacteriën in de wond zitten, maar ook in het weefsel rond de wond. Met een wondswab wordt meestal alleen het midden van de wond getest, zodat bacteriën op andere plaatsen over het hoofd worden gezien.

Voor het maken van de foto’s met fluoriserend licht wordt het licht in de behandelkamer uitgedaan. Doordat de foto’s worden genomen met een speciale lamp is geen contrastvloeistof nodig, waardoor de wond niet onnodig wordt belast.

Bron: Medgadget.