Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: Pixabay

Voedingssupplementen bestaande uit met vitamine D- en leucine-verrijkte eiwitten zorgen ervoor zorgen dat chronische laaggradige ontstekingen, waar ouderen vaak aan lijden, niet erger worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Een van de kenmerken van ouder worden is het optreden van een chronische laaggradige ontsteking. Deze lichte, maar chronische verhoging van ontstekingsstoffen in de bloedbaan ontstaat door verouderingsprocessen in het afweersysteem, toename in vetmassa en een levensstijl met veel zitten. Een chronische laaggradige ontsteking versnelt het optreden van chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose, en dergelijke.

Gezond ouder worden

Een chronische laaggradige ontsteking heeft ook een invloed op de spierkracht en -massa, wat onder meer de kwetsbaarheid bij oudere mensen verhoogt. Daardoor vermindert hun zelfstandigheid. Het verhinderen of genezen van een chronische laaggradige ontsteking draagt daarom zeker bij tot gezond ouder worden of healthy ageing.

Leucine

Bij onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel diende men 380 ouderen met beperkte mobiliteit 13 weken lang ofwel een placebo toe, ofwel voedingssupplementen met vitamine D- en leucine-verrijkte eiwitten. Leucine is een essentieel aminozuur dat niet in het menselijk lichaam wordt aangemaakt maar opgenomen moet worden uit de voeding.

Stijging verhinderen

De belangrijkste bevinding van de studie is dat het chronische ontstekingsprofiel steeg bij de oudere mensen die een placebo hadden gekregen, maar niet bij de mensen die het voedingssupplement toegediend kregen. Het voedingssupplement met vitamine D en leucine kon de stijging verhinderen.

De studie van de onderzoeksgroep is gepubliceerd in Ageing Clinical and Experimental Research.

Bron: VRT